Elárverezik Imelda Marcos elkobzott ékszergyűjteményét

A Fülöp-szigetek egykori first lady-jének cipőkollekciója legendás, de úgy tűnik, ékszereivel sem kellett szerénykednie.

Imelda Marcos hatalmas gyűjteményét férjének, Ferdinand Marcosnak 1986-os bukásakor a kormány elkobozta. A becslések szerint az ékszerek értéke meghaladja a 21 millió dollárt (közel 5,7 milliárd forint) - számolt be a BBC.

Csak egy darab a 21 millió dollárra becsült kollekcióból.
Csak egy darab a 21 millió dollárra becsült kollekcióból.
Erik De Castro / Reuters

A volt elnökfeleségnek három különböző gyűjteményéről van szó. Ezek közül kettő ügyében még mindig folyik a bírósági eljárás. Most az úgynevezett Hawaii kollekciót bocsátják árverésre. Ezeket a darabokat ugyanis Hawaiiban kobozták el az amerikai vámosok a Fülöp-szigetekről menekülő családtól.

A közel 300 darabból álló gyűjtemény legértékesebbje egy ritka, 25 karátos rózsaszínű gyémánt, ami állítólag akkora, mint egy szőlőszem és megközelítőleg 5 millió dollárt (1.3 milliárd forintot) ér. Az ékszerek közt novemberben felbukkant egy Cartier gyémánt tiara is, amely tízszer annyit ér, mint korábban gondolták. Jelenleg 50,000 dollárra (13 millió forintra) tartják - írja a CNN.

Az ékszereknek politikai és történelmi jelentőse is van a szakértők szerint, így az aukciót megelőző kiállítást különösen fontosnak tartják a szakértők.

"A gyűjtemény a múlt egy kritikus darabja" - mondja Richard T. Amurao, a Marcos család vagyonának felkutatásával megbízott Presidential Commission on Good Government (PCGG) elnöke.

"Úgy gondoljuk, hogy ezeknek a kétesen szerzett ékszereknek a kiállítása jó eszköz lehet arra, hogy emlékeztesse az ország lakosságát annak a két évtizednek a szenvedéseire, amikor a korrupt Marcos család volt hatalmon."

A hatóságok sürgősen meg akarnak szabadulni a kollekciótól, mivel a pár fia, Ferdinand Marcos Junior indul a 2016 májusban esedékes választásokon és attól tartanak, hogy megválasztása esetén megakadályozná a gyűjtemény értékesítését. Az ékszerek eredeti tulajdonosa, az anyja már megkísérelte leállítani az árverezést. 

A Marcos családnak és társaiknak a becslések szerint összesen több, mint 10 milliárd dollárnyi (2.757 milliárd forint) vagyona volt ingatlanban, ékszerekben, készpénzben és más vagyontárgyakban, amikor hatalmon voltak. 

Imelda Marcos 2015 októberében fia egyik kampányrendezvényén dob puszit a közönségnek.
Imelda Marcos 2015 októberében fia egyik kampányrendezvényén dob puszit a közönségnek.
Erik De Castro / Reuters

 

Imelda Marcost a kilencvenes évek közepén bűnösnek találták az ellene felhozott korrupciós vádakban és legalább 12 év szabadságvesztésre ítélték, azonban a fellebbezéskor megváltoztatták az ítéletet. 2014-ben a hatóságok elkoboztak néhány, Marcos asszony tulajdonában lévő művészeti alkotást, arra hivatkozva, hogy azokat állami forrásokból vásárolta. Az asszony következetesen tagadja a sikkasztás vádját.

Imelda legendásan fényűző életet élt férje 21 évnyi kormányzása alatt, 1965-1986-ig. Az asszony 1954-ben ment hozzá a jogász végzettségű Ferdinand Marcoshoz, akivel négy gyerekük született. Imelda elsősorban arról ismert, hogy több, mint 1200 pár cipőt gyűjtött össze híres tervezők darabjaiból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.