Elárverezik Agatha Christie elveszettnek hitt családi ékszereit

Agatha Christie egyik rajongója elárverezi a világhírű angol írónő elveszettnek hitt családi ékszereit, amelyeket a krimi koronázatlan királynőjének egykori angliai birtokáról származó utazóládában talált.
A délkelet-angliai East Sussex megyében élő Jennifer Grant 2006-ban tett szert az utazóládára az írónő egykori devoni birtokán rendezett vásáron. A láda valamikor Agatha Christie édesanyjának tulajdona volt.

Grant száz fontot fizetett a relikviáért és csupán az átvételkor fedezte fel, hogy egy fémből készült, lezárt páncélszekrény van a láda aljához erősítve. "A páncélszekrény miatt a láda nagyon súlyos volt, ezért éveken át a lépcső aljában hevert" - idézte az asszonyt a BBC News.

"Nem is akartam igazán kinyitni, mert tudtam, hogy akkor véget ér a rejtély. Amikor a barátaim látogatóba jöttek, egyik oldalról a másikra billentettük a ládát és figyeltünk, hogy hallani-e valami zörgést odabentről. Ha az ember elég csendben volt, akkor halhatta, ahogy valami ide-oda csúszkál benne" - emlékezett vissza Grant.

Négy évvel a megvásárlása után az asszony végül felnyittatta a fémdobozt, amely egy aranyérmékkel teli erszényt, egy gyémánt melltűt és egy háromköves gyémántgyűrűt rejtett. Grant azonnal felismerte az ékszereket, mivel azokról az írónő önéletrajzában is szó esik. A gyémántokat Agatha Christie és testvére, Madge kapta annak idején.

"Olvastam Agatha Christie önéletrajzát, ezért pontosan tudtam, hogy mit látok magam előtt. Pontosan illett rájuk a leírás, szinte alig kaptam levegőt az izgalomtól" - mondta az asszony. Az ékszerek eladását a knightsbridge-i Bonhams aukciósház intézi. A melltű és a gyűrű összesen akár 13 ezer fontot (5,1 millió forint) is hozhat a konyhára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.