Elárverezik John Lennon legendás gitárját

Az egykoron John Lennon tulajdonát képező hangszer 1963-ban nyomtalanul eltűnt, most azonban megtalálták. Novemberben egy Los Angeles-i aukciós házban árverezik el.

Lennon több híres Beatles-sláger megkomponálása közben használta a Gibson típusú gitárt. A Love Me Do, I Want to Hold Your Hand és a She Loves You című dalok is akkoriban születtek.

A hangszer 1963-ban tűnt el az Egyesül Királyságban, és csak most került elő San Diegóban. Egy amatőr gitáros még 1970-ben vásárolta meg pár száz dollárért a gitárt, aki nem is tudta, mekkora zenei ereklyének van tulajdonában. Azt hitte, a hangszer csak hiteles mása a híres Gibson J-160E modellnek.

Andy Babiuk Beatles-ereklyeszakértő végül hitelesítette a zenekar emléktárgyát, amely a becslések szerint most 600-800 ezer dollárt érhet. A hitelesítőt gyakran keresik meg olyan emberek, akik azt állítják, hogy egy Beatles-tárgy tulajdonában vannak, de az esetek 99 százalékában kiderül, hogy hamisak az állításaik. Most azonban Babiuk teljesen biztos volt benne, hogy egy kincset talált, mivel a gitár sorszáma és anyaga is meggyezett az eredeti hangszerével.

Guardian megjegyzi, hogy novemberi árverés előtt a Beatles-rajongók is láthatják az elveszett műtárgyat, nyáron ugyanis a texasi LBJ Elnöki Könyvtárban és a Los Angeles-i Grammy Múzeumban is kiállítják azt. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.