Romániában értékesítették az itthon bérelt autókat

Egy 12 fős csoportot gyanúsít a rendőrség azzal, hogy 2009 júniusától kezdődően gépkocsi-bérléssel foglalkozó cégektől Magyarországon autókat béreltek, majd Romániában értékesítették azokat - közölte Terdik Tamás, a BRFK Dél-budai Bűnügyi Régió bűnügyi parancsnoka hétfőn Budapesten.

A csoport a rendőrség közlése szerint nem profi bűnözőkből állt, a magyar szervező és a román eladó közötti kapcsolat jól kimutatható volt és a bűncselekmény elkövetéséhez beszervezett bérlők is a saját személyi igazolványukat, jogosítványukat használtak. Az ügy 12 magyar állampolgárságú gyanúsítottja közül öten vannak előzetes letartóztatásban.

Az elkövetők - a gyanú szerint - 2009 júniusától kezdődően Pápától Hajdúsámsonig, Egerben és több más településen 2-8 millió forint értékű autókat béreltek, amelyeket egy-két napon belül Romániába vittek, s ott értékesítettek - mondta a bűnügyi parancsnok a sajtótájékoztatón.

A csoport nem profi bűnözőkből állt, a magyar szervező és a román eladó közötti kapcsolat jól kimutatható volt, a bűncselekmény elkövetéséhez beszervezett bérlők is a saját személyi igazolványukat, jogosítványukat használták.

Az ügyben azt követően indult nyomozás, hogy tavaly nyáron több, autók bérbeadásával foglalkozó cég tett feljelentést, miszerint jól szituált öltönyös férfiak béreltek tőlük autókat, de azokat nem vitték vissza. A kereskedők igyekeztek telefonon elérni a bérlőket, ám a próbálkozások nem jártak sikerrel. 

P. Mátyás, az ügy magyarországi főszervezője, a gyanú szerint folyamatosan tartotta a kapcsolatot a román féllel, aki meghatározta milyen felszereltségű, típusú autóra van szükség, és fizette a kocsik bérleti díjait is. A magyar szervező ekkor a bérlőként "felhasznált" embereket megfelelő ruhával látta el és a cégekhez vitte. A kibérelt kocsikat aztán társaik szállították el a román határig - ismertette az eset részleteit Terdik Tamás.

A gyanúsítottak egy-egy autóért 1500-6000 eurót kaptak, ebből az összegből nekik forintban, fejenként 50.000-200.000 közötti összeg jutott. 

A külföldre került személygépkocsik közül a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Nemzetközi Bűnügyi Eegyüttműködési Központ segítségével négyet lefoglaltatott Romániában. A rendőrök a román társhatósággal együttműködve keresik az ügy romániai gyanúsítottjait. 

A gyanúsítottak egyébként nem ismeretlenek a hatóság előtt, de nem ilyen jellegű ügyek miatt kerültek korábban a rendőrség látókörébe. A harmincas éveiben járó magyar szervező a rokonait, illetve kocsmai ismerőseit szervezte be a bűncselekmény elkövetéséhez. 

A parancsnok elmondta azt is, hogy az ügyben üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett csalás, továbbá magánokirat-hamisítás miatt nyomoznak, továbbá feljelentést tettek az illetékes ügyészségnél hatóság félrevezetése miatt. Három esetben azzal igyekeztek elhárítani a cégek hívogatásait, hogy megpróbálták elhitetni velük, valójában ellopták az autókat. Az elkövetők kifigyelték, hogy a különböző településeken hol nincsenek térfigyelő kamerák, s azt állították, hogy onnan vitték el a kocsikat ismeretlenek. A hitelesség kedvéért ezt a rendőrségen is bejelentették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.