Eladó a teniszlabda méretű gyémánt

Egy londoni aukción csaphat le új tulajdonosa szerdán az 1109 karátos, teniszlabda méretű drágakőre. A kikiáltási ár 70 millió dollár.
Lesedi La Rona
Lesedi La Rona
Forrás: Lucara Diamonds

A londoni Sotheby aukciósház szerdán árverésre bocsátja a világ legnagyobb csiszolatlan gyémántját, mely a második legnagyobb gyémánt, amit valaha találtak.

A drágakő teniszlabda méretű, ezért nem is fér be azokban a hagyományos képalkotó eszközökbe, melyekkel a gyémántok értékét szokás megállapítani. A drágakövet tavaly novemberben találták Botswanában és a Lesedi La Rona nevet kapta, ami azt jelenti: a mi világosságunk. A Lesedi La Rona jelenleg a világ legnagyobb csiszolatlan gyémántja, és méretét csak az 1905-ben, Dél-Afrikában talált Cullinan gyémánt múlja felül. Csiszolás után ez a 3106 karátos kő az Afrika első csillaga nevet kapta és a brit koronázási ékszerek közé tarozik.

A most árverésre bocsátott, hárommillió évesre saccolt követ az ausztrál tulajdonú Lucara vállalat találta meg ugyanabban a bányában, ahol az előző hónapban 63 millió dollárért elkelt, 813 karátos „A konstelláció"-t is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.