Eladó a fegyver, amellyel szíven lőtték a fegyvertelen fekete kamaszt

Aukcióra bocsátja George Zimmerman egykori polgárőr azt a fegyvert, amellyel 2012-ben megölte a fegyvertelen afroamerikai fiút, Trayvon Martint. A hirtelen felindulásból elkövetett emberölés vádja alól 2013 júniusában felmentett férfi úgy reklámozza a gyilkos fegyvert, mint az amerikai történelem egy darabját.

A fegyver, mellyel Zimmerman lelőtte a 17 éves Martint, helyi idő szerint csütörtökön bukkant fel a GunBroker.com oldalon, az aukció 11 órakor kezdődik 5000 dolláros kikiáltási áron. Az eladó azt írja, ezt a lőfegyvert használta, amikor „megmentette a saját életét” Trayvon Martin „brutális” támadásakor. A férfi azt állítja, hogy a 9 mm-es Kel-Tec PF-9-es típusú maroklőfegyverért nagyon sokan érdeklődtek, köztük a washingtoni Smithsonian Múzeum is, de ezt az intézmény később határozottan cáfolta. Az ajánlatokat helyi idő szerint péntek 11 óráig lehet megtenni.

A gyilkos fegyver, amely Zimmerman szerint az amerikai történelem része
A gyilkos fegyver, amely Zimmerman hajmeresztő véleménye szerint az amerikai történelem része
Pool / Reuters

Mint emlékezetes: Martin 2012. február 26-án halt meg a floridai Sanfordban, amikor a polgárőrként dolgozó Zimmerman szíven lőtte. Az incidens egy zárt lakóparkban történt, ahol Martin apja élt. A nála látogatóban járó fekete kapucnis felsőt viselő fiú sötétedés után leugrott egy boltba, ahonnan távozva Zimmermann kiszúrta. Jelentette az őrszobán, hogy egy „gyanús alakot” észlelt, mire azt az utasítást kapta, hogy ne tegyen semmit, nemsokára küldenek erősítésként egy járőrt. A férfi mégis követni kezdte a kamaszt, aki észrevette, hogy a nyomában vannak, emiatt fel is hívta a barátnőjét. Hogy ez után pontosan mi történt, arra talán soha nem derül fény, de Zimmerman vallomása szerint a fiú rátámadott, ő pedig csak önvédelemből sütötte el a fegyvert.

Gyanúsítottként a bíróságon. Zimmerman felmentése óriási felháborodást váltiott ki
Gyanúsítottként a bíróságon. Zimmerman felmentése óriási felháborodást váltott ki
Pool / Reuters

Az eset óriási felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban, és újra napirendre került a hatóságoknak a feketékkel szembeni előítéletességének témája. Az is csak olaj volt a tűzre, amikor kiderült, Zimmermant hetekig nem állították elő az eset után. A felháborodás mértékére jellemző, hogy az ügyben megszólalt Barack Obama is. „Trayvon Martin én is lehettem volna” – fogalmazott az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke.

2015 februárjában a szövetségi igazságügyi minisztérium elutasította a vádemelési javaslatot, mivel nem találtak elég bizonyítékot arra, hogy gyűlölet-bűncselekmény történt – írja a The Guardian.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.