Facebook, Twitter, Youtube: egyre több a gyűlöletkeltő

Egyre több militáns jellegű, gyűlöletkeltő csoport használja az internetes közösségi portálokat, köztük a Facebook, a Twitter és a YouTube oldalait - derült ki a Simon Wiesenthal Központ jelentéséből.

A vizsgálat során, amelynek eredményét New Yorkban tette közzé a központ, 11 500 olyan honlapot, fórumot és blogot talált, amely erőszakos, gyűlöletkeltő, antiszemita, homofób és "terrorista" nézeteket népszerűsített.

Ez 15 százalékos emelkedést jelent a tavalyi évhez képest, amikor ez a szám még 10 000 volt. A szélsőséges hangot képviselő internetezők általában azt hangoztatják, hogy nem szervezetten, hanem "magányos farkasokként" tevékenykednek.

Abraham Cooper rabbi, a központ munkatársa úgy vélte: a gyűlöletkeltő honlapok tényleges száma valószínűleg többszöröse annak, amit a vizsgálat során összeszámoltak. Az internetes gyűlöletkeltést 1995 óta kutató Cooper szerint a jelentés eredménye "csak óvatos becslés".

A Wiesenthal Központ jelentése szerint az internetes gyűlöletkeltés gyakori elemei a szélsőséges csoportok tagtoborzó videói, illetve olyan felvételek, amelyek házi készítésű pokolgépek előállítását mutatják be.

Léteznek olyan online játékok, amelyekben illegális bevándorlókra vagy homoszexuálisokra lehet lőni, vagy éppen a haiti földrengés túlélőit lehet bombázni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.