Egyre több a tülöklopás az EU-ban is

Már Európát is elérte az orrszarvú-orvvadászat: a múlt évben mintegy 70 tülöklopás és 15 lopási kísérlet történt az Európai Unió országaiban az Europol adatai szerint.

Magyarországon a Természettudományi Múzeum emlősgyűjteményéből és a balatonedericsi Afrika Múzeumból loptak orrszarvútülköt vélhetően nemzetközi bűnhálózat tagjai - közölte a WWF (Természetvédelmi Világalap) Magyarország Alapítvány csütörtökön az MTI-vel.

Dél-Afrikában tavaly összesen 668 orrszarvút gyilkoltak le tülkeikért az orvvadászok, 2013 első félévében pedig már 446 állat esett áldozatul a mészárlásnak. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy 2012-ben végleg kihalt a jávai orrszarvú Vietnamban.

Az indiai Manas Nemzeti Parkban természetvédelmi szervezetek komplexumot hoztak létre sérült és elárvult elefántok, orrszarvúk számára. Ide került Asha, az áprilisban árván maradt kis orrszarvú is, akinek szülőanyját orvvadászok ejtették el. 

Asha édesanyja már a tizenhatodik orrszarvú, amelyet Assam államában pusztítottak el egy éven belül. A 18 visszatelepített orrszarvú közül mára csupán 14 van életben.

A vadorzást a nemzetközi szervezett bűnözés táplálja szakértők szerint. Az orrszarvúk tülkét sok helyen afrodiziákumnak tartják, orvosságként elsősorban az ázsiai piacon értékes: porrá őrölve kilogrammja 50 ezer eurót is érhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.