A válság újabb áldozatai: egyre több a kicsapott kutya

A gazdasági válság elérte a kutyaólakat is. Angliában, ahol sokkal felelősebben vállalkoznak állat tartására, mint Magyarországon, az elmúlt hónapokban már megtízszereződött a menhelyeken gazdát váró állatok száma. A hazai állatvédők szerint itthon is egyre többen nem tudják eltartani kedvenceiket, de a nagy „szabadulási hullám” meg nem indult meg.

A városokban egyre több az elcsapott kutya, céltalanul kóborló macska, de szép számmal hagyják az autósok „kedvenceiket” az erdő melletti parkolókban, kisebb településeken is. Az ijedt ebek egy darabig nem vadulnak el, látszik rajtuk, eddig jól ment soruk, a macskák szerencsésebbek, ügyesebbek, kisebbek és hamarabb besimulnak a mostohább környezetbe, mint ugató társaik. A szerencsésebbek gazdára lelnek, vagy állatvédő menhelyre kerülnek, ahol próbálnak tulajdonost találni, sokat azonban vadászok lőnek le, autó üt el vagy csap valaki agyon.

A menhelyek próbálják az adományokból az állatokat eltartani, gazdát találni nekik. Az állatvédők és a menhelyek az utóbbi időben riasztó hírekről számolnak be. Helmeczi Mária, a Zemplén Gazdátlan Állataiért Alapítvány munkatársának beszámolója szerint Sátoraljaújhelyen és környékén egyre többen kérnek segítséget, hogy állataikat leadhassák az alapítvány menhelyén. Mások egyszerűen kicsapják őket, vagy autóval egy távolabbi helyre viszik őket, ahol szélnek eresztik.

A szekszárdi menhely hetente 6-10 kutyát fogad be, és hetente 4-8-at tud örökbe adni. Az éves mérleg 500 érkező – közöttük 150-200 kölyök –, és 300 új gazdát találó eb. Fiáth Szilvia a menhelyet működtető Tolna megyei Állat-és Természetvédő Alapítvány elnöke szerint az év eleje óta egyre többen a gazdasági kényszer miatt eladott házaik és a pénzhiány miatt akarnak megszabadulni korábbi házőrzőiktől vagy kedvenceiktől.

A fővárosban tevékenykedő Noé Állatotthon Alapítvány naponta 30-50 telefonhívás és a számtalan e-mail érkezik, amelyben a kutyatulajdonosok érdeklődnek az állatok leadásának lehetőségeiről. Bélafalvy Krisztina szóvivőtől tudjuk, hogy a kutyáját leadók között egyre több a nyugdíjas, akik a dráguló élet mellett már nem képesek négylábú társukat is etetni. De rengetegen vannak olyanok, akik az új kertes házuk magas hiteltörlesztése elől menekülve visszaköltöztek a lakótelepre, ahol már nincs helye az időközben beszerzett kutyának. Mások a munkahelyüket veszítették el, ezért nem tudják finanszírozni a gyakran nagytestű állatok ellátását.

Ebtelepre kerül sok, szilveszterkor megriadt kutya
A megélhetési költségek emelkedése miatt egyre több nyugdíjas adja le kutyáját a menhelyeken
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.