Egyre több a depressziós gyerek a fejlett világban

Egy nemrégiben elkészült felmérés kimutatta, hogy az Egyesült Királyságban nagyjából 80 000 gyerek szenved depresszióban, közülük is körülbelül 8000 a tíz év alatti. Szakemberek szerint a gyerekkor egyre stresszesebbé válik, mind a közösségi médiák, mind a kortársak részéről nagy a nyomás, a rengeteg iskolai dolgozat és az egyre gyakrabban széteső családok pedig csak tovább növelik a gyerekekre nehezedő terheket.

Egy független angliai orvosi szervezet, a NICE ajánlása szerint mind az orvosoknak, mind az iskoláknak többet kéne tenniük annak érdekében, hogy időben felismerjék a gyerekeken a depresszió jeleit, és olyan információkkal tudják őket segíteni, amit már a legkisebbek is megértenek - írja a Medipress.

Lucie Russel, a Young Minds jótékonysági egyesület munkatársa szintén hangsúlyozta, hogy a mai gyerekekre túl sok teher nehezedik, ráadásul sokan még otthon sem tudnak leereszteni és kikapcsolni. A kortársak részéről gyakoriak a zaklatások és a kiközösítések, és különösen a lányokon nagy a nyomás, hogy elég jól néznek-e ki, befogadják-e őket a többiek, és vajon elég barátjuk van-e már a Facebook-on.

Sajnos a depresszióhoz fizikai tünetek is társulnak, ezek a gyerekek állandóan fáradtak, rosszul alszanak, nincs étvágyuk, és folyamatosan fájlalják valamijüket. Ha egy szülő ezeket a tüneteket tapasztalja a gyermekén, minél előbb vigye szakemberhez, hiszen a depresszióval küzdők körében az öngyilkossági gondolatok is gyakrabban kerülnek elő, nem szabad tehát fél vállról venni ezeket a problémákat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.