Egyre divatosabb egyedül élni Japánban

A házasságkötések száma az 1970-es évektől világszerte visszaszorulóban van, a japánok azonban nemcsak hogy nem házasodnak, de egyre több fiatal dönt úgy, hogy egyedül akar élni.

A japán kormány megbízásából készült felmérés szerint a 18 és 34 év közötti férfiak több mint 60 százaléka, a hasonló korú nők több mint fele él pár nélkül - közölte a BBC. A távol-keleti országban 2005-ben már végeztek hasonló kutatást, de azóta magasabbra szökött az egyedülállók száma. A válaszokból kiderült, hogy sokan nem is akarnak társat keresni maguknak, ennek egyik oka pedig a pénzhiány.

Japán üzletember Tokióban
Japán üzletember Tokyoban

Japánban az 1970-es években még több mint egymillió házasságot kötöttek évente, valóságos esküvői "boomot" élt meg az ország. Azóta jelentősen csökkent a házasságkötések száma, nőtt viszont a házasságra lépők átlagéletkora. 2010-ben a nősülő férfiak átlagéletkora 30,5 év, a nőké 28,8 volt, két évtizeddel korábban 2,1, illetve 2,9 évvel kevesebb.

A válások száma 1960 óta folyamatosan nő Japánban, 2002-ben volt a legmagasabb: 290 ezer. Tavaly 251 ezer válást jegyeztek be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.