Egyre kevésbé elfogadóak az osztrákok az iszlámmal

Az osztrákok nagyrészt toleránsak, ha bőrszínről vagy szexuális orientációról van szó, azonban az iszlám esetében csökken befogadási készségük - derül ki egy hétfőn nyilvánosságra hozott felmérésből.
A meinungsraum.at kutatócég által végzett online felmérés során ezer embert kérdeztek meg. Ausztria lakosai egyre toleránsabbak - jelentette ki Christina Matzka, a kutatóintézet vezetője.

A felmérés szerint az osztrákok 72 százaléka befogadónak gondolja magát, bár hatvan százalék a polgártársait intoleránsnak tartja.
A megkérdezettek 78 százalékát nem zavarná, ha egy családtagjukról kiderülne, hogy a saját neméhez vonzódik. Ha a családon belül leszbikusok kötnék össze az életüket, azt 77 százalékuk tolerálná, a férfiak közötti házasságkötést 71 százalékuk fogadná el. A felmérésben részt vevők 59 százaléka pedig azt is elfogadja, ha két férfi fogad örökbe egy gyereket.

A megkérdezettek 82 százalékát nem zavarná, ha a fogorvosa afrikai lenne, 79 százalékát pedig az, ha török sebész operálná. Ha a használtautó-kereskedő arab, 73 százalék nem csinálna belőle gondot. A női főnök a kutatásban részt vevők tíz százalékát zavarná, egy kerekesszékes kollégát 94 százalék fogadna el.

Az iszlám kérdésében kicsit csökken az elfogadás mértéke az osztrákok körében, mivel a megkérdezettek 65 százaléka ellenezné, hogy egy családtag felvegye ezt a vallást, 64 százalék nem szeretné, hogy mecset épüljön a szomszédságában és a megkérdezettek 42 százalékát zavarná egy közelben épülő buddhista centrum.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.