Egymillió dollárt ajánlottak a szegény elnök bogárhátújáért

José „Pepe” Mujica uruguayi elnök öreg bogárhátú Volkswagenjéért egy arab sejk egymillió dollárt kínált – írta a Búsqueda montevideói hetilap.

Az ajánlat még a fejlődő országok G-77-es csoportjának Bolíviában tartott csúcstalálkozóján történt. A hírt maga Mujica erősítette meg a magazinnak, mondván, hogy meglepetéssel fogadta az aránytalanul magas összeget, s ezért nem is hitt benne.

Utóbb azonban újabb ajánlatot is kapott az 1987-es gyártmányú autóra, és most már úgy áll hozzá, ha bármelyik ígéret komollyá válik, akkor élni fog vele, s az összeget felajánlja a Plan Juntosnak (Terv együtt), a szegényeknek épülő lakások alapkezelőjének.

A 79 éves Mujica, aki az uruguayi katonai diktatúra idején több mint egy évtizedet töltött börtönben gerillaként, 2010 óta a három és fél milliós dél-amerikai ország államfője. Egyszerűségével, szerény életmódjával rendkívül népszerű a világsajtóban, a Time magazin például a világ 100 legbefolyásosabb politikusa között említette.

Riportok sokasága számolt be róla, hogy az államfő feleségével Montevideo egyik külső körzetében, egy kis kertes házban lakik. Mujica nem költözött be az elnöki palotába, s fizetésének döntő részét a szegényeket támogató jótékonysági célra fordítja.

Az elnök világoskék bogárhátúját inkább csak a hétvégén használja, de azzal ment október végén leadni voksát a balközép Széles Front elnökjelöltjére, Tabaré Vazquezre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.