Egymilliárd ember dohányzik világszerte

Bár a dohányzás a világ számos részén egyre kevésbé népszerű, a dohányzók száma világszinten növekszik. Míg 1980-ban 721 millióan dohányoztak naponta, 2012-ben ez a szám már 967 millió volt - mutat rá egy új amerikai tanulmány.

Az emelkedést a népességnövekedés számlájára írják a kutatók. Mivel a Föld népessége az elmúlt fél évszázadban több mint kétszeresére, 7 milliárdra nőtt, egyszerűen több ember van, aki rászokhat a dohányzásra - írja a BBC News az Amerikai Orvostudományi Társaság lapjában (JAMA) publikált tanulmányt ismertetve. A tanulmányt - több más kutatási eredménnyel együtt - annak az amerikai tisztifőorvosi jelentésnek az 50. évfordulójához időzítették, amely egyértelműen megállapította, hogy a dohányzás betegséghez és halálhoz vezethet, elindítva dohányzásellenes intézkedések sorozatát.

A dohányzási toplista csúcsát Kelet-Timor foglalja el, ahol a népesség 61 százaléka dohányzik
An Indonesian youth holds a cigarette while waiting for a train in Jakarta May 24, 2012. Anti-tobacco advocates in Indonesia plan to file a class action lawsuit this month using cases of child addicts in the hope of forcing tougher regulations on a society where one in three people smokes. The suit against tobacco companies and the Indonesian government argues that feeble regulation has left children dangerously exposed to the risks of smoking. To match Feature INDONESIA-SMOKING/ REUTERS/Beawiharta (INDONESIA - Tags: POLITICS HEALTH SOCIETY)

A Washingtoni Egyetem 187 ország adatait feldolgozó tanulmánya szerint számos nagy országban, köztük Bangladesben, Kínában és Oroszországban is egyre többen dohányoznak. Globális szinten azonban csökkent a dohányzók aránya. Míg 1980-ban még a férfiak 41, a nők 10 százaléka dohányzott napi rendszerességgel, addig ez az arány mára a férfiaknál 31, a nőknél pedig 6 százalékra csökkent.

A dohányzási "toplista" csúcsát Kelet-Timor foglalja el, ahol a népesség 61 százaléka dohányzik. A legkisebb az arány Antigua és Barbuda szigetállamában, ahol a lakosság csupán 5 százaléka dohányzik.

Oroszországban, Indonéziában és Örményországban a férfiak több mint fele, Chilében, Franciaországban és Görögországban pedig négy nőből egy dohányzik.

Míg globálisan 1980-ban 4,96 billió cigaretta fogyott, míg ez a szám 2012-ben becslések szerint 6,25 billió volt.

A kutatók szerint a dohányzás egészségre gyakorolt negatív hatása azokban az országokban lehet a legsúlyosabb, ahol a magas dohányzási ráta a magas cigarettafogyasztással párosul, például Görögországban, Írországban, Olaszországban, Japánban, Kínában, Kuvaitban, a Fülöp-szigeteken, Oroszországban, Svájcban vagy Uruguayban.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár tavaly novemberben egy felmérés eredményeit ismertetve azt mondta, hogy Magyarországon 2013-ra - az előző évi 28 százalékról - 19 százalékra esett vissza a naponta dohányzók aránya a felnőtt lakosság körében. A dohányosok száma mindkét nem esetében csökkent: a felmérés szerint 2012-ben még a férfiak 32,3 százaléka, míg tavaly már csak 24,3 százaléka mondta azt, hogy naponta rágyújt. A nőknél ez az arány a 2012-es 23,6 százalék után 15,2 százalékot mutatott 2013-ban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.