Népszavaznak a melegjogokról Szlovákiában

Egyre indulatosabb vita alakul ki Szlovákiában a február 7-re kiírt népszavazás értelméről. A katolikus és a protestáns püspökök is a melegházasság ellen agitálnak.

A népszavazást a Szövetség a Családért civil szervezet kezdeményezte, amelynek aktivistái – többek közt templomokban is – négy hónap alatt 400 ezer támogató aláírást gyűjtöttek össze.

Szélsőjobboldali tüntetők egy korábbi pozsonyi melegfelvonulás idején
Szélsőjobboldali tüntetők egy korábbi pozsonyi melegfelvonulás idején
Radovan Stoklasa / Reuters

Az alkotmánybíróság három kérdésre bólintott rá. Ezek arra vonatkoznak, hogy házasságnak csak egy férfi és egy nő kapcsolatát lehessen nevezni, a homoszexuális kapcsolatban élő párok ne fogadhassanak örökbe gyereket, és a szülők beleszólhassanak az iskolák szexuális neveléssel és az eutanáziával kapcsolatos tantervébe.

Anton Chromík, a Szövetség a Családért jogi szakértője szerint az értékválsággal szembesülő szlovák társadalomban szükséges megerősíteni a hagyományos család védelmét.

– A gyerekek semmiképpen sem lehetnek szociális kísérletek és divatáramlatok áldozatai – tette hozzá Anna Veresová szóvivő. A római katolikus Szlovák Püspöki Konferencia felszólította a hívőket, hogy szavazataikkal támogassák a „nemes polgári kezdeményezést”. Ugyanígy cselekedtek a protestáns püspökök is.

Mások nyilvánosan ellenzik a referendumot. – A voksolás infantilis pótcselekvés, mert a családot nem kívülről, hanem belülről fenyegeti veszély, s mert a mai világban nem csak az apuka-anyuka-gyermek modell jelenti a családi kapcsolatot. Széles körű vitában kellene tisztázni a szülők, az iskola és az egyházak szerepét a jövő nemzedékeinek nevelésében – nyilatkozta lapunknak Anna Polcková evangélikus lelkész.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.