Egy SMS-nyi írásjel a világmegváltásért

A 2006-ban, három amerikai fiatal által alapított Twitter.com portál felhasználóinak száma egy év alatt 600 százalékos növekedési aránnyal érte el az ötmilliót. Mindennap öt-tízezer új tag regisztrál. A honlapon keresztül vagy mobiltelefonról küldött SMS-ben 140 karakteres üzeneteket oszthatnak meg a világgal a "csipogók".

Csicsergést, csipogást jelent magyarul a Twitter.com internetes mikroblog és közösségi oldal neve. A 2006-ban három amerikai fiatalember által alapított portál felhasználóinak száma a HubSpot tavalyi elemzése szerint egy év alatt 600 százalékos növekedési aránnyal érte el az ötmilliót. Mindennap öt-tízezer új tag regisztrál.
A felhasználók a Twitter honlapján keresztül vagy mobiltelefonról küldött SMS-ben 140 karakteres üzeneteket oszthatnak meg a saját Twitter-csatornájukon. Azért csak 140 karakter terjedelemben lehet írni, mert az egy SMS-nyi logikába még bele kellett szorítani a felhasználónevet is, ami minden üzenet elejére odakerül, hogy a közös csatornákon is lássék, kitől származik a bejegyzés (ezzel együtt lehet az SMS-szabványnak megfelelő 160 jel).

A regisztráltak 40 százaléka Amerikából ír,  a nem amerikaiak többsége brazil, brit, francia, holland, japán, kanadai, német, olasz, spanyol és tajvani. A személyes jellegű üzeneteket publikáló „magánfelhasználók” mellett közéleti személyek (például Barack Obama), televíziók (például a CNN), napilapok (például a New York Times) is indítottak saját csatornákat – a Népszabadság egyelőre nem tervez ilyet –, amelyeken közérdekű információkat vagy riportokra, cikkekre mutató internetes hivatkozásokat osztanak meg a csatornájukra feliratkozott „twitterezőkkel”.

A Twitter szerepét a modern kommunikációs eszközök használatának fejlődésében az egyik alapító, Jack Dorsey fogalmazta meg: „Bárki megválthatja a világot száznegyven karakterben”. A felhasználók bármiről tudósíthatnak, így a baráti társaságon túl mutató megjegyzésekkel is eláraszthatják az oldalt. Obama elnöki beiktatása alatt ötször annyi „tweet” vagyis csipogás futott be egy másodperc alatt, mint egy átlagos napon.

A Twitter 2007-ben indította el a Twiddeót, amely az anyaoldalhoz hasonlóan azonnali helyzetjelentésekre ad lehetőséget rövid videók feltöltésével. A Twitterre küldött üzenteket a képernyőt betöltő földgömbön jeleníti meg a Dave Troy programozó által összerakott Twittervision.com. Az egymást másodpercenként követő üzenetek a térkép azon pontján olvashatók, ahonnan az SMS-esező feladta őket. Az eredeti oldal programja nyílt hozzáférésű ugyanis, bárki kiegészítő szolgáltatásokat találhat ki hozzá.

Az alkalmazásprogramozási felületek (API) kombinálásával létre lehetne hozni akár olyan internetes oldalt is, amely bizonyos kulcsszavakkal megjelölt szöveges- és hangüzeneteket, videókat és fényképeket gyűjt egy térképen. A gyűjtő téma bármi lehet: cica, kutya vagy például faji megkülönböztetés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.