Egy Oscar, egy Málna: 45 éves Halle Berry

Nehéz gyermekkor, viharos párkapcsolatok, szépen ívelő pályafutás. Ma 45 éves Halle Berry, amerikai filmcsillag. Ő volt az első afroamerikai színésznő, akit főszerepért Oscar-díjjal jutalmaztak.

Halle Maria Berry 1966. augusztus 14-én született az USA-beli Ohio államában, Cleveland városban. Szülei, Jerome és Judith elváltak, amikor Halle négy éves volt, onnantól kezdve az ápolónőként dolgozó édesanya egyedül viselte gondját gyermekeinek. Halle-nek egy testvére van, a nála két évvel idősebb Heidi.  A válás után a család Cleveland fehérek lakta külvárosába költözött, ahol a két sötét bőrű kislánynak bőven kijutott a hátrányos megkülönböztetésből. Halle Berry az iskolában viszont már aktív, népszerű diákká vált, ő szerkesztette az iskolai lapot, osztályelnöknek és a szurkolókórus vezetőjének választották, még bálkirálynő is volt.

Pályafutását szépségkirálynőként kezdte, 17 évesen (1985) megnyerte a Miss Tini Amerika versenyt, majd egy évvel később a Miss USA World-öt is. Bár a szép sötétbőrű lány több rangos versenyben is nagy sikert aratott, Halle nem elégedett meg a „világbékével”, folytatta tanulmányait clevelandi Cuyahoga Community College-ban, ahol televíziós újságírónak tanult. A diplomáig viszont már nem jutott el, végül mégiscsak otthagyta az iskolapadot a kifutóért, majd Chicagóban tanulta a színész mesterséget.

Döcögős kezdet után gyors felemelkedés

Először szappanoperákban próbált lehetőséghez jutni, jelentkezett például a Charlie angyalai sorozat egyik szerepére is, de miután nem járt sikerrel, újra szedte a sátorfáját, és átköltözött Manhattanbe. Itt azonnal bekerült a rövid életű Living Dolls című tv-műsorba, s bár a show kevéssé volt sikeres, általa Berry végre pályára állt. Első komolyabb filmszerepét 1989-ben, a Dzsungelláz című filmben kapta, ahol drogfüggőt alakított Samuel L. Jackson oldalán. Kezdő színésznő létére a szerepet annyira komolyan vette, hogy megfigyelőként belevetette magát a drogosok életébe. A forgatás előtt állítólag tíz napig nem fürdött, hogy a lezüllöttség látszatát minél hitelesebben hozhassa.

Ezután visszatért a tévézéshez, és 1991-ben szerepet kapott a népszerű éjszakai sorozatban, a Knots Landing-ben. Legközelebb a The Last Boy Scout (Az utolsó cserkész) c. filmben tűnt fel a mozivásznon, majd 1993-ban főszerepet kapott a nagy komikus, Eddie Muphy oldalán a Boomerang-ban. Halle csillaga felfelé ívelő pályára állt, amikor szerepet vállalt a Losing Isaiah (Bármi áron) c. filmben, amelyben egy drogfüggő, analfabéta anyát alakított, ezután könnyedebb műjajra váltott, amikor csábító cicababaként szerepelt a The Flintstones című családi vígjátékban. Több kisebb film és mini tv-sorozat után az első nagy filmes elismerést az Introducing Dorothy Dandridge-ért (Fekete csillag) kapta, alakításáért Golden Globe és Emmy-díjjal jutalmazták. 2000 és 2006 között szépséges mutánst (Storm) játszott az X-Men három részes mozi változatában.

Díjözön

2002-ben filmtörténelmet írt, amikor a Szörnyek keringője című film női főszerepéért Oscar-díjat kapott. Ezzel Halle Berry lett az első afroamerikai színésznő, akinek munkáját ilyen rangos kitüntetéssel díjazták. Mikor a szobrocskát a kezébe vette, először meg sem tudott szólalni, aztán ömleni kezdtek belőle a szavak, túl is lépte a rendelkezésére álló időt (a műsoridőre való tekintettel általában 40-45 másodpercig hálálkodhatnak a kitüntetettek, aztán lekeverik őket).  - 74 évet kellett várni, ez most az én időm! – mondta akkor Berry, aki beszédében 32 alkalommal mondott köszönetet.

A beszédet egyébként megismételte 2005-ben is, akkor azonban épp a legrosszabb színésznőnek járó Arany Málna díjat vehette át, a Macskanőben nyújtott alakításáért. A közönség és a díjkiosztók is értékelték Halle Berry részvételét (a Málnát sokan el sem mennek átvenni, megsértődnek vagy tudomást sem vesznek róla), aki egyik kezében az Oscarral, másikban a Málnával büszke, könnyes szónoklatot vágott ki.

Tavaly Golden Globe-ra jelölték a Frankie and Alice című drámában nyújtott alakításáért, de a szobrot végül nem ő vitte haza. Halle Berry az Oscar óta az A-kategóriás színésznők közé emelkedett, jelenleg az egyik legjobban fizetett filmcsillag Hoolywoodban. 2011-ben három filmen (Szilveszter éjjel, a The Skank Robbers és a Dark Tide) is dolgozik.

Viharos magánélet

Halle Berry 1993-ban ismerte meg első férjét, David Justice-t, az Atlanta Braves baseball csapat jobb hátvédjét. Kapcsolatuk nagy szerelemként indult, házasságuk viszont nem volt hosszú életű. A színésznő 2001-ben már a soul énekes Eric Benét felesége volt, de 2005-ben tőle is elvált. Ezt követően öt évig a nála tíz évvel fiatalabb Gabriel Aubry modellel élt együtt, a párnak 2008-ban született meg Nahla Ariela nevű kislánya. A színésznő 42 évesen hozta világra első gyermekét. Jelenleg Olivier Martinez színésszel jár.

 

Forrás és további információk:

starity.hu - Sztárlexikon

imdb.com - Biography for Halle Berry

wikipedia.hu - Arany Málna Díj

Az afro-amerikaiak szövetségének díjával
Actress Halle Berry accepts the award for Outstanding Actress in a Motion Picture for "Frankie & Alice" at the 42nd Annual NAACP Image Awards at the Shrine auditorium in Los Angeles March 4, 2011. REUTERS/Mario Anzuoni (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.