Egy nő mind fölött

Sikerrel felért a dél-koreai Oh Eun Szun az Annapurna 8091 méteres csúcsára, így ő az első nő, aki meghódította a világ valamennyi nyolcezer méter feletti hegycsúcsát.

A 44 éves, oxigénpalack nélkül kapaszkodó Szun 13 óra 16 perc alatt ért fel az utolsó táborból a nepáli hegycsúcsra. A csúcson a hegymászónő kitűzte hazája zászlaját, integetett és sírva is fakadt.

A koreai nő 13 év alatt hódította meg a nyolcezres hegyeket, elsőként a Gasherbrum II. 8035 méteres csúcsára ért fel 1997 júliusában. A világ legmagasabb pontját, a 8848 méteres Mount Everestet hét évvel később mászta meg. Az Annapurnával már 2009-ben is próbálkozott, a hegycsúcsról azonban a rossz idő miatt tavaly októberben visszafordult. Az Annapurnát hozzáértők az egyik legveszélyesebb hegyként tartják számon.

A mindössze 154 centi magas és 50 kilós Oh Eun Szun a női hegymászók vetélkedésének végső szakaszában a spanyol Edurne Pasabant előzte meg. Pasaban áprilisban sikeresen leküzdötte az Annapurnát és már csak a Sisapangma 8027 méteres hegycsúcsa volt hátra. Pasaban a hírek szerint már a Sisapangma alaptáborában tartózkodik - a dél-koreai ezt a hegyet 2006-ban hódította meg.

A spanyol hegymászónő korábban vitatta, hogy Szun 2009-ben valóban felért a 8586 méteres Kancsendzönga tetejére. Azzal érvelt, hogy a koreai vetélytársról a csúcson készült képek nem igazolják egyértelműen az ázsiai hegymászó sikerét. Szun visszautasította a vádakat. "Csak annyit mondhatok, a Kancsendzönga tetején álltam. Rossz volt az idő, a serpák szóltak, hogy elértem a csúcsot, egyikük akkor készítette a felvételt" - idézte Oh Eun Szunnak egy tavaly decemberi konferencián elhangzott szavait az MTI.

Az első ember a világon, aki mind a 14 nyolcezres hegyet meghódította, az olasz Reinhold Messner volt. A legendás hegymászó 16 év alatt teljesítette az embert próbáló feladatot. Messnernek is volt vetélytársa. Ő és a lengyel Jerzy Kukucka versenyének 1986-ban lett vége - Messner ebben az évben mászta meg az utolsó nyolcezres hegyét. Ezzel Messner lett az első ember, aki a Föld 14 legmagasabb hegyének csúcsán állt, ült, pihegett. Kukucka egy évvel később érte el ugyanezt az eredményt.

Messner sikerét mostanáig csak férfiak, szám szerint tizenkilencen, tudták megismételni. A "nyolcezres klub" Szunnal bővült húsz tagúvá. Kollár Lajos, a magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat vezetője meglepődött a hírre, mert ő Pasabant várta az első helyre, de nem csodálkozik a dél-koreai hölgy teljesítményén sem. Szunt személyesen ismeri, egy alkalommal közös alaptáborban készültek. A dél-koreaiakat kiváló mászóknak tartja, nem véletlenül van már Szunnal együtt négy dél-koreai a húszas elitklubban. A két nő vitáján sem lepődött meg, hiszen ilyen polémiák végigkísérik ezt a sportágat.

 

Oh Eun Szun 14 nagy lépése. Ez a kép még a Gasherbrum-I-en készült
This handout photo from Black Yak received on August 5, 2009 and taken on August 3, 2009 shows South Korean alpinist Oh Eun Sun posing on top of Gasherbrum-I, on the Pakistan-China border, as she becomes the first woman to climb 13 of the 14 Himalaya summits. Oh Eun Sun, 43, reached the summit of the 8,068-metre (26,470-feet) Gasherbrum-I in the Himalayas at 1:16 pm local, the website reported citing the climber's sponsors Black Yak. AFP PHOTO / HO / BLACK YAK
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.