Egy különleges dátum: 2011.11.11.

A számok titkos jelentését kereső középkori numerológusok hittek abban, hogy minden számnak vannak pozitív és negatív vonatkozásai is, kivéve a 11-es számot: a felséges 10-es és 12-es számok közé szorulva a 11 maga volt a színtiszta gonosz, és a bűnösöket jelképezte.

Egy 16. századi tudós, Petrus Bungus (Pietro Bongo atya) szavaival élve a 11-nek "nincs kapcsolata az isteni dolgokkal" - idézte a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

Mindez nem jó előjel 2011. november 11-re, amikor a században egyedüli esetként háromszor ismétlődik a 11-es szám a dátumban. Egy amerikai horrorfilm is készült erre az alkalomra 11/11/11 címmel, amely rájátszik az emberek e számot körülvevő félelmére. A film szereplői megtapasztalják az úgynevezett "11:11 jelenséget", amely szerint ebben az időpontban (11 óra 11 perckor) gyakrabban tekintünk rá az órára, mint a nap bármely más időpontjában. A film szerint ez figyelmeztetés mindarra, ami jön...

"A tizenegyedik év tizenegyedik hónapjának tizenegyedik napján egy kapu nyílik meg..., és ezen a napon ártatlan vér fog folyni" - hangzik el film a trailerjében.

A mindennapi életben is számos ember jelzi, hogy maga is tapasztalta a 11:11 jelenséget. Kiterjedt online vita zajlik a témában, amelyben a szám jelentését próbálják megfejteni. Egyes emberek szerint a 11-es valósággal üldözi őket, kísértetiesen gyakran bukkan fel. Számukra a 11-es sokszorozódása minden bizonnyal még ijesztőbb.

A modern kori numerológusok egy része ugyanakkor másként vélekedik a 11-esről, mert helyi hírforrások szerint például az Egyesült Államokban - szerte az országban - szokatlanul sok pár tervezte be házasságkötését '11. 11. 11-re. A 11-es szám a szerencsejátékosoknak is kedvence, különösen a blackjack- és a Keno-játékosok kedvelik.

A 11-esek sorozatának azonban a szakemberek szerint semmilyen különleges hatása, se pozitív, se negatív jelentése nincs. A 11:11 jelenséggel kapcsolatban a pszichológusok azt mondják, hogy nem más, mint apofénia - spontán reakció, amely egymással össze nem függő jelenségeknek tulajdonít látszólagos értelmet és jelentőséget.

Az ember ugyanis természete szerint hajlik rá, hogy véletlenszerűen előforduló adatokban mintázatokat és jelentést keressen, és ha már keres, akkor találjon is. Ráadásul önerősítő folyamatról van szó, hiszen minél tudatosabban keresi valaki az összefüggést, annál nagyobb eséllyel lesz sikeres a gyanús mintázat fellelésében. Ezeket az eseteket azután az érintett meg is jegyzi, szemben a sok-sok egyébbel, amikor az órára pillantva más számokat lát.

Az emberi agy észlelési és tanulási folyamatait elemző szakemberek szerint akkor tudja valaki hatékonyan begyűjteni és megjegyezni az érzékszerveivel észlelt adatokat, ha mintázatot talál számukra. Egyrészt ez teszi lehetővé, hogy a fontos információkat elkülönítse a háttérzajtól, másrészt csoportosítva több adatot képes tárolni, mint összefüggéstelenül. Egy arc felismerésében mindez segíti az embert, ha azonban felhőkből lát arcot kirajzolódni vagy ismétlődő számoknak tulajdonít mágikus jelentést, azt már - valószínűleg - képzelete állítja elő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.