Egy illat, ami fogyaszt?

Hamarosan piacra dobnak egy parfümöt, mely állítólag jelentősen megkönnyíti a fogyást. Az illatok kedélyállapotra gyakorolt hatása közismert, de Ujvári Gyöngyvér okleveles fito- és aromaterapeuta szerint a fogyáshoz nem elég szaglászni.

Hatalmas érdeklődés övezi azt a parfümöt, melyet még piacra sem dobtak, máris több mint  hatezren jegyeztek elő rá. A Prends-moi a világ első olyan illatkompozíciója, mely – az ígéretek szerint – fogyaszt. A tesztidőszakban az aromaterápiás és neurokozmetikai hatóanyagokat tartalmazó parfüm használóinak 75%-a kevesebbet nassolt, 73%-uk pedig elégedettebbnek érezte magát. A tesztelők túlnyomó többségének ráadásul annyira tetszett az illat, hogy akár mindennap viselné.

Illatokkal fogyni? Lehetséges ez?
A model poses in a perfume-themed bikini with a perfume bottle on the end of a chain belt during swimsuit-maker San-ai's fashion show in Tokyo June 2, 2007. REUTERS/Michael Caronna (JAPAN)

Mindez jól hangzik, de Ujvári Gyöngyvér okleveles fito- és aromaterapeuta szerint az elhízás bonyolultabb dolog annál, mintsem hogy pusztán illatokkal egyszerűen „kikezelhető” lenne.

Az illóolajok közvetlenül befolyásolják az idegrendszert, leggyorsabban a szaglás révén jutnak be a szervezetbe, így ésszerű megoldás parfümöt keverni belőlük. Az illatra az agy különböző hormonális folyamatok beindításával válaszol. A bőrön és a nyálkahártyán keresztül felszívódva az illóolajok komponensei bejutnak a véráramba, így jutnak el a szervekig, stimulálják a nyirokrendszert, beindítva a szervezet önvédelmi mechanizmusait, például a méregtelenítést.

Igazi hatást persze csak a 100%-os tisztaságú, eredeti illóolajoktól szabad várni, a kozmetikai ipar az olcsóságuk miatt szintetikus illatokat használ, melyek nem rendelkeznek gyógyhatással, sőt, rendszeres használatuk révén kifejezetten károsak lehetnek az egészségre nézve. A tiszta illóolajok között is van különbség, a minőséget általában az ár jelzi, a gyakran hamisított rózsaillóolaj például csillagászati összegekbe kerül.

Bár a teljes összetétel nem nyilvános, azt tudni lehet, hogy a „csodaparfüm” tartalmaz bergamott-, mandarin- és grépfrútillóolajokat.

A szakember szerint a citrusfélék általában kedvező hatást fejtenek ki az étvágyra és az emésztési folyamatokra, de a fogyáshoz nagyon kevés az, ha valaki reggeltől estig mandarint szagolgat.

A mandarin héjából kinyert illóolaj egyébként a jókedv esszenciája néven illethető, édes, citrusos illatát a gyerekek is kedvelik, és – egyéb hatásai mellett – csökkentheti az édesség utáni vágyat. A grépfrút az emésztési folyamatokra és a nyirokrendszerre van jó hatással, a bergamott pedig erősen ajánlható az önbizalomhiányos és depressziós embereknek, a fogyókúra idején is ezen tulajdonságai miatt tud segíteni.

A citrusfélék mellett érdemes lehet kipróbálni a legédesebb illóolajat, a ilang-ilangot is, de az adagolással nem árt óvatosnak lenni, ugyanis ezek az esszenciák töményen akár hányingert keltően émelyítőek is lehetnek.

– Otthoni használatra nem is szoktunk adni ilang-ilang illóolajat, inkább olajkeveréket készítünk belőle, úgy viszont csodálatos – mondja az aromaterapeuta.

Illatválasztásnál nemcsak az esszenciának tulajdonított gyógyhatást kell figyelembe venni, hanem azt is, hogy használója kellemesnek tartja-e azt. Érvényes ez a fogyókúrában segítségül hívott illóolajokra is, mert ha az nem „finom”, akkor nem is lesz hatásos. Mint a parfümöt, úgy az illóolajat is érdemes kipróbálni vásárlás előtt, mert kis idő elteltével mutatkozik csak meg az igazi illata.

Az elhízásra visszatérve Ujvári Gyöngyvér hangsúlyozza azt is: mivel minden elhízásnak más-más oka van (folyamatos stressz vagy feldolgozatlan tragikus életesemény miatti vigasztaló falánkság, hormonális egyensúlyzavar, sérülés „maradványa” vagy mozgásszegény életmód), a sikeres fogyáshoz ezek kiderítése az első lépés. A fogyáshoz az étrend megreformálása és a rendszeres testmozgás emellett szükség lehet masszázsra is, mivel a szervezetben lerakódott méreganyagokat így lehet a legkönnyebben és leghatékonyabban eltávolítani.

Az illóolajok és a belőlük készített parfümök tehát valóban jó hatást gyakorolhatnak a fogyni vágyók pszichéjére, és segíthetik a méregtelenítést, de nem szabad egyedüli megoldást nyújtó csodaszerként tekinteni rájuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.