Egy hamburgi kutatónő ebola vírussal fertőződött

A hamburgi Trópusi Intézet egy kutatója egy balesetben a halálos ebola vírussal fertőződhetett meg.
A múlt pénteken történt, de csak kedden nyilvánosságra hozott balesetben a kutatónő három kesztyűn keresztül megsértette  magát egy tűvel, és bár kezelőorvosa szerint igen kicsi a fertőzés  valószínűsége, az asszonyt karanténban tartják. A vírus lappangási  ideje három naptól három hétig terjed. Ez volna az első eset  Németországban, hogy valaki megkapja a rendkívül agresszív  betegséget.

A Bernhard-Nocht Intézet tapasztalt kutatónőjét olyan  géntechnikailag módosított szérummal kezelik, amelyet emberen még  nem próbáltak ki. Néhány órával az injekció után az ebolára is  jellemző tüneteket (fejfájás, láz és végtagfájás) produkált, ez  indokolta, hogy elkülönítve tartsák, jóllehet idővel a tünetek is  megszűntek. Kezelőorvosa szerint lehetséges, hogy kis mennyiségű  vírus a vérben van, amely továbbtenyészhet.

Az ebola hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége,  fellép az elvérzés veszélye, és a betegség végzetessé válik.  A kutatónő a baleset pillanatában éppen olyan antitest előállításán  kísérletezett, amellyel könnyebbé válik az ebola diagnosztizálása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.