Egy éve halt meg Michael Jackson

A popsztár halálának első évfordulóján világszerte Michael Jacksonra emlékeznek. A Billboard magazin szerint a Jacko-birodalom az elmúlt egy évben egymilliárd dollárral gyarapodott.

Jackson halálának híre pontosan egy évvel ezelőtt rázta meg a rajongókat. A szalagcímek hónapokig a popsztárról szóltak, de halálának körülményei a mai napig foglalkoztatják a sajtót.

Sokak szerint örökké gyerek maradt. A boldog időket idéző kép 1972-ben, egy családi koncerten készült
Sokak szerint örökké gyerek maradt. A boldog időket idéző kép 1972-ben, egy családi koncerten készült

A hivatalos közlések szerint Jackson nem tudott elaludni, ezért magánorvosától, Conrad Murraytől 10 milligramm váliumot kapott, félórával később az orvos ismét injekciót adott be az énekesnek a feszültség és szorongás oldására, hajnali háromkor pedig jött az újabb adag nyugtató. A délelőtti órákban Murray - a híresség állítólagos követelésére - beadta a propofol nevű altatószert. Nem sokkal később Jackson légzése leállt és már nem tudták megmenteni az életét.

Conrad Murry ellen gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat. A februári tárgyalás során az orvos ártatlannak vallotta magát és kijelentette, a popsztár határozott kérésére adta be az erős nyugtatókat. A Jackson család viszont kitart az összeesküvés-elmélet mellett, az édesapa, Joe Jackson szerint az énekes előre kitervelt gyilkosság áldozata lett. Murray jelenleg szabadlábon védekezik, orvosi hivatását is gyakorolhatja, pácienseinek nem adhat viszont erős nyugtatószereket. A következő tárgyalásra augusztusban kerül sor.

A Jacko-birodalom virágzik

A hatalmas adósságoktól sújtott Jackson-birodalom a zenész öröksége kezelőinek hála kilábalni látszik a szakadékból, amelybe még az énekes halála előtt zuhant. A befolyó összegek révén sem Jackson gyerekeinek, sem pedig édesanyjának nem lesznek anyagi gondjai, és még a jótékonysági szervezetek is részesülhetnek pénzből.

A hagyaték a Billboard magazin becslése szerint egy év alatt több mint egymilliárd dollárral gyarapodott, a pénz egy részéből az örökséget kezelő John Branca és John McClain 70 millió dollárnyi adósságot törlesztett.

Rengeteg pénz folyt be a jogdíjakból, az eltelt egy év alatt világszerte 31 millió lemezt adtak el az énekes dalaival, ebből Észak-Amerikában 8,3 milliót. Ezzel Amerikában Jackson lett az év legkeresettebb előadója. A rajongók többsége a This is it című turné jegyeit az énekes halála után sem váltotta vissza, így ez az összeg is a bevételeket gyarapítja, írja a BBC.

A rajongók ma emlékeznek

Tokiótól Manilán át egészen az Egyesült Államokig a világ minden táján megemlékeznek Michael Jacksonról. Tokióban a rajongóknak lehetősége lesz az énekes bútorai és tárgyai között eltölteni egy éjszakát, Los Angelesben sírjához látogatnak a rajongók, a televíziós és rádiós csatornák pedig kifulladásig játsszák majd a pop királyaként emlegetett zenész slágereit.

A Jackson klán Indiana állambeli otthonában, Garyben az énekes anyja, Katherine Jackson leplez le szobrot az előtt a ház előtt, ahol a Jackson 5 több évtizede karrierjét kezdte. A szoboravatást megemlékezés és gyertyás virrasztás követi, zárásként pedig felcsendül a We Are The World című dal. Az elhunyt híresség gyerekei - Prince Michael, Paris és Blanket - a nyilvánosságtól távol maradva tölti a pénteki napot Garyben. Katherine Jackson áldását adta egy adománygyűjtő vacsorára, amelyen árulni fogják az általa a családi fotókból összeállított, és a Never Can Say Good-Bye (Sosem búcsúzom) címet viselő könyvet.

Kinyitja kapuit a látogatók hada előtt a Forest Lawn temető, ahol Michael Jackson nyugszik. A mauzóleumba azonban nem engedik be a tisztelőket, és kitiltották a lufikat, galambokat, rádiókat és gyertyákat.

Michael Jackson apja, az énekes által nem kedvelt Joe Jackson a Beverly Hills Hotelben Forever Michael (Örökké Michael) címmel segített emlékkoncertet szervezni június 26-ra.

Első alkalommal mutatják be amerikai földön a The Ultimate Thriller színpadi showműsort, amely Európa és a Közel-Kelet után érkezik az Egyesült Államok keleti partjára, Boston közelébe a turné első állomására.

Rajongókat várnak a harlemi Apollo Színházba is, oda ahol a Jackson 5 elindult a hírnév felé. A New York-i Madame Tussaud panoptikum kiállítással emlékezik az énekesre.

Szokatlan módon emlékezhetnek kedvencükre a japán rajongók, a világ egyetlen hivatalos Michael Jackson kiállításán, a Tokyo Towerben ezer dollár fejében véletlenszerűen kiválasztott jelentkezők egy éjszakát tölthetnek el Jackson bútorai, ruhái és díjai között. A tárgyakat a kaliforniai Neverland birtokról szállították a szigetországba, ahol május óta tekinthetők meg.

Az évforduló alkalmából újabb tánclépésekkel készülnek azok a Fülöp-szigeteki rabok, akiket 2007-ben Michael Jackson talán legnagyobb slágerének, a Thriller című számnak a feldolgozásával kapott szárnyára a hírnév a YouTube videomegosztó portálon.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.