Egy állatkertnyi ragadozó szabadult rá a kisvárosra

Az Ohio állambeli vadaspark tulajdonosa szélnek eresztette minden állatát, majd öngyilkos lett. A rendőrség lőparancsot adott ki, mondván, az altatólövedék „túl veszélyes” lenne.

Több tucat nagyragadozót és egzotikus állatfajokat is lelőtt a rendőrség az USA Ohio állambeli kisvárosában, Zanesville-ben, miután egy magánállatkert tulajdonosa elengedte őket, majd öngyilkosságot követett el. Bejelentése szerint a helyi seriff Matt Lutz saját maga adott parancsot a kiszabadult oroszlánokra, tigrisekre, farkasokra, grizzlymedvékre és leopárdokra, mert félt, hogy egyéb táplálék híján az éj leszálltával a ragadozók elkezdenek emberre vadászni. Az emberi vérengzést a legutolsó hírek szerint mindössze három állat élte túl; a közeli Colombus Zoo kivonuló munkatársai most azt remélik, hogy őket már elaltatva sikerül befogni. (A Colombus Zoo egyik korábbi igazgatója azt mondta, a seriff joggal adott engedélyt a kilövésre, mert a nagyragadozók utáni hajsza valóban nagyon veszélyes lett volna a sötétedés után. Este nem lehet csak úgy elaltatni egy medvét, egy tigrist vagy egy leopárdot. Az állat először úgyis menedékbe rohan, ahová ilyenkor követni azt jelenti, hogy az életedet teszed kockára – állította a szakértő.)

Hivatalos bejelentések szerint nem mindössze arról volt szó, hogy néhány állat elkóborolt egy vadasparkból. „Olyan volt, mintha Noé bárkája szabadult volna ránk” – mondta az egyik rendőr, aki részt vett a kissé tájidegen vadász-szafarin.

Az állatok tulajdonosát, Terry Thompsont vadasparkja területén találták holtan; a rendőrség azt gyanítja, hogy a férfi öngyilkos lett, de előtte kedd este sajátkezűleg nyitotta ki az összes állatkifutót. A férfi a helyiek visszaemlékezései szerint különc volt, akinek többször is meggyűlt már a baja a törvénnyel: az állatok segítség nélkül is folyton kiszöktek – egyik szomszédja szerint volt, hogy kérődző tevéket kellett kerülgetni az autópályán –, ő maga pedig több száz fegyvert tartott engedély nélkül a vadasparkja területén. Ez utóbbi miatt egy évet egy szövetségi börtönben töltött. „Különös egy figura volt. Repülőt vezetett, hajóversenyeken indult, motor- és fegyverüzlete is volt, de soha nem ártott senkinek, és nagyon jó gondját viselte az állatoknak” – meséli, aki ismerte Thompsont.

Az állatok kiszabadulása után Zanesville-ben iskolai szünnapot rendeltek el a hatóságok, otthonmaradásra szólítva fel a város lakóit. „Nem akartuk, hogy a gyerekeknek esetleg egy oroszlán társaságában kellene várakozniuk az iskolabuszra” – mondta ennek kapcsán Lutz seriff. A rendőrség eljárást indított néhány ember ellen, akik önhatalmúlag indultak el befogni egy-egy nagyvadat.

 

Elpusztult oroszlán Zanesville közelében
Zanesville, 2011. október 19. Halott oroszlán látható a 2011. október 18-án készült amatőr felvételen az Ohio állambeli Zanesville közelében, miután előző nap a hatóságok közlése szerint a helyi állatkert tulajdonosa több tucat vadállatot engedett szabadon, majd megölte magát. A rendőrség egy pumát, egy grizzlimedvét és egy majmot még keres. (MTI/AP/Heather Ellers és Dustin Burton)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.