Egy 13 éves fiú a világ tetején

Jordan Romero egy jópofa 13 éves kaliforniai srác, ám ezzel együtt olyan titulusa van, amit aligha tudhat magáénak más az univerzumban: ő a világ legfiatalabb embere, aki megmászta a Mount Everestet.

Nem ő az egyetlen vakmerő tini, aki a világ meghódítását tűzte ki céljául - írja a neon.hu.

Eddig egy 16 esztendős nepáli fiú volt a rekorder, de persze a környéken születettek szervezete jóval könnyebben alkalmazkodik a nagy magasságokhoz, hiszen már őseik is sherpák voltak - vagyis ők segítették „csúcsra juttatni" a világ minden tájáról érkező hegymászókat.

Az amerikai fiú, Jordan Romero akkor döntötte el, hogy meghódítja mind a hét kontinens legmagasabb pontjait, amikor az iskola folyosóján megpillantotta a világ hét legnagyobb hegyét.

Elbűvölte őt a táj szépsége és a kihívás nehézsége - elvégre több ezer életet követelt az Everest is - és szinte azonnal megkezdte a felkészülést a nagy útra. A Kilimandzsárót Afrikában már 9 évesen megmászta - szert tett tehát némi rutinra, mire a világ legmagasabb hegyéhez ért.

Az Everest tetejéről műholdas telefon segítségével édesanyját hívta fel, akivel percekig mást sem tudtak egymásnak mondani a „szeretlek" szónál. Persze a halálzóna fölötti magasságban néhány percnél tovább tartózkodni kemény dolog, így röviddel ezután megkezdte a kis csoport az ereszkedést.

Jordan Romero 13 éves amerikai fiú, mielőtt útnak indul a himalájai alaptáborba, 2010. április 10-én
Katmandu, 2010. május 22. 2010. április 10-én Katmanduban készített kép, amelyen Jordan ROMERO 13 éves amerikai fiú mosolyog, mielőtt útnak indul a himalájai alaptáborba. Romero 2010. május 22-én megmászta a Mount Everest, azaz a Csomolungma 8848 méter magas csúcsát, és ezzel ő lett a világ legfiatalabb embere, aki feljutott a föld legmagasabb hegyének tetejére. (MTI/EPA/Narendra Sresztha)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.