Egy újszülött halála miatt emeltek vádat két orvos ellen

Vádat emelt az ügyészség két szentesi szülész-nőgyógyász ellen, miután három éve egy ikerszülés közben az egyik kisbaba olyan súlyos oxigénhiányos állapotban és sérülésekkel jött a világra, hogy egy héttel később meghalt.

Egy kisbaba halála miatt két, a szentesi kórházban dolgozó szülész-nőgyógyásszal szemben halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Szegedi Járási Ügyészség - tudta meg a Délmagyar.hu.

Az ügy előzménye, hogy a szentesi Kovács Regina ikerbabákat várt 2012 nyarán. A terhessége 36. hetében a helyi gyógyintézményben megindult a szülés, amely eleinte problémamentesnek ígérkezett. A magzatok befordultak a megfelelő irányba, a méhszáj kitágult, de – bár az ügyeletes orvos nagy erővel préselte az édesanya hasát – a közel két kilogramm súlyú babák órákig tartó vajúdás után sem jöttek világra.

Később megérkezett a szabadságát töltő választott orvos, ekkor rendeltek el császármetszést. Az egyik kislányt újraélesztették, de csak egy hétig élt. Kiderült, hogy megsérült a mája, belső vérzése lett, az oxigénhiány miatt mellékvesevérzés lépett föl nála, leállt a veséje, ödémás lett, összeomlott a keringése, végül a szíve is feladta. Egy igazságügyi orvosszakértő szerint ugyan diagnosztikai tévedés történt, de minden a szakma szabályai szerint zajlott, a baba halála nem függ össze közvetlenül a történtekkel, így a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya akkor megszüntette a nyomozást. Más szakvélemény szerint viszont összefügg a két dolog.

Az ügyészség közlése szerint a vádlottak külön-külön, de együttesen is többszörösen megszegték az ikerterhesség esetén a szülés levezetésére vonatkozó orvosszakmai szabályokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.