Egy turista életébe került a kötelező vásárlás

Hongkongban egy ötvennégy éves férfi halt meg egy nappal azután, hogy megpróbált közbeavatkozni a túravezető és egy másik kiránduló vitájában. 

A kötelező vásárlásnak az olyan jutányos áron kínált utazásokat nevezik Kínában, amelynek a költségeit a túravezetők úgy kompenzálják, hogy utasaikat meghatározott boltokban történő vásárlásra presszionálják – számolt be a BBC.

A rendőrség szerint a kínai turista a túravezetővel szemben egy utastársa mellé állt, amikor az nem akart vásárolni egy ékszerésznél. A két nőt és a közbeavatkozót egy csapat férfi támadta meg. Kirángatták őket az utcára, és összeverték a turistákat. Legalább négy embert, egy 32 és egy 53 éves nőt, továbbá egy 44 éves hongkongi és egy 32 éves férfit letartóztattak. Két gyanúsítottat még keres a rendőrség.

A Hongkongi Turisztikai Szövetség (HKTB) sajnálatát fejezte ki az üggyel kapcsolatban. „A HKTB nem tűr meg semmilyen olyan viselkedést, ami aláássa Hongkong vendégszerető képét, különösen nem erőszakos cselekményeket” – áll a kiadott nyilatkozatukban.

Az áldozat egy, az ország északkeleti részéből való építési vállalkozó. Az öntudatlanul fekvő férfit hétfő reggel találták meg az egyik üzlet előtt.

A turista halála ismét felszínre hozta Hongkong és az ország többi része között fennálló feszültséget. Ez a városba látogató turisták számával együtt növekedett az elmúlt években. A hongkongiak az bevásárlóturizmust okolják az árak emelkedéséért. Ráadásul az itteniek előítélettel állnak hozzá az ország szívében élőkhöz, akik szerintük nem tudnak viselkedni. Esznek a metrón, és a csomagjaikkal eltorlaszolják a járdákat.

A férfi halála miatt többen bojkottot hirdettek a hongkongi vásárlásokra. Az ehhez hasonló shopping-túrákat már korábban is próbálták megfékezni, csekély eredménnyel. A Kínai Nemzeti Turisztikai Hatóság szorgalmazta, hogy a hongkongi hatóságok álljanak ki az ország más részeiből érkező turisták jogai mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.