Egy nagy korszak hajnalán született, 113 évet élt

Gladys Hooper 1903-ban született, ugyan abban az évben, amikor a Wright fivérek először repültek motoros repülőgéppel. A repülés történelme különös módón szőtte át a nő életének korai évtizedeit.

Gladys Hooper idén januárban ünnepelte a 113. születésnapját abban a Wight-szigeti idősek otthonában, ahol egy hosszú és eseménydús élet után szombaton ebédidőben elhunyt.

Gladys Hooper Gladys Nash néven látta meg a napvilágot 1903. január 18-án London West Dulwich nevű részében. Hatan voltak testvérek, de egyedül ő élte meg a felnőttkort.

1916-ban szemtanúja volt annak, amikor a később tetteiért Victora Kereszttel is kitüntetett Leefe Robinson lelőtte a németek Schütte-Lanz SL 11-es léghajóját. Iskolás korában Gladys személyesen találkozott Thomas Edisonnal, az egyetemen pedig jó barátságot kötött Amy Johnsonnal, az első nővel, aki egyedül elrepült Angliából Ausztráliába. A repülés története különös módon kísérte Gladys, aki 1922-ben, 19 éves korában férjhez ment Leslie Hermiston Hooperhez, aki a Királyi Repülő Hadtest pilótája volt az első világháború idején. Egy fiuk született, Derek, akiből szintén pilóta lett.

Koncertzongoristaként Gladys olyan zenekarvezetőkkel dolgozhatott együtt, mint Jack Payne, Mantovani, Debroy Somers és Maurice Winnick. Később, a 20-as években saját autókölcsönző üzletét vezette.

Mrs. Hooper 55 éven át volt házas, férje 1977-ben hunyt el Parkinson-kórban. A megözvegyült asszony 1979-ben költözött a Wight-szigetre, hogy közelebb legyen a családjához, de 101 éves koráig teljesen függetlenül, önállóan élt.

Derek 112 éves koráig viselte az édesanyja gondját, de miután csípőprotézis beültetést kellett végrehajtani rajta egy ágyból való kiesés után, jobbnak látták, ha Gladys otthonba költözik. Ő volt egyébként a legidősebb személy, akin valaha ilyen műtétet hajtottak végre.

Gladyt Nagy-Britannia legidősebb személyeként tartották számon, miután tavaly januárban 114 éves korában elhunyt a korábbi rekorder, Ethel Lang. A stafétát most a 112 éves Bessie Camm vehette át - írja a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.