Egy kis francia könyvtárban porosodott Shakespeare Első fóliója

Shakespeare Első fóliójának újabb példányát találták meg egy észak-franciaországi kisváros, Saint-Omer könyvtárában.

Kétszáz éve porosodhatott a valaha íródott egyik legértékesebb angol nyelvű könyvként számon tartott darab Saint-Omer könyvtárában. 

Szeptemberben azonban Rémy Cordonnier könyvtáros kezébe akadt a borító nélküli kötet, amikor egy olyan kiállításhoz keresett anyagot, amely a régió és Anglia közötti történelmi kapcsolatokat mutatta be. „Nem fogtam fel azonnal, milyen kincsre bukkantam. Sérült, nagyon megviselt állapotban van, jobb napokat is látott már” - idézi a BBC Cordonniert, aki miután belelapozott a kötetbe, rájött, hogy Shakespeare Első fólióját tartja a kezében, melyből alig 230 példány létezik világszerte.

Az először 1623-ban, hét évvel William Shakespeare halála után kiadott kötet a nagy drámaíró ismert 38 színpadi műve közül 36-ot tartalmaz. A könyvritkaság példányai hatalmas összegekért kelnek el az árveréseken, 2006-ban valaki 2,8 millió fontot fizetett érte.

Cordonnier egy neves Shakespeare-kutatót, Eric Rasmussent is megkérte, hogy vizsgálja meg a könyvet. A Nevadai Egyetem professzora öt perc után kijelentette, hogy a kötet egyike annak a 800 példánynak, amelyet az Első fólióból nyomtattak. A műben ráadásul több kézzel írt jegyzet is szerepel, melyek segítségével a szakemberek bepillantást nyerhetnek abba, hogyan is játszották a darabokat Shakespeare idejében.

A kis francia könyvtárnak nem ez az egyetlen különleges darabja, egy Gutenberg-bibliával is büszkélkedhetnek, melyből kevesebb, mint 50 maradt fenn világszerte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.