Egy hónapnyi eső zúdult le Zalában

Vasárnap este összeült, majd a kárhelyszíneken tájékozódott a vihar következményeiről a Zala Megyei Védelmi Bizottság, miután rövid idő alatt egy hónapnyi eső zúdult a megye északi részére - tájékoztatta a Zala megyei kormánymegbízott a védelmi bizottság elnökeként vasárnap este az MTI-t. Zala több útja is járhatatlanná vált - közölte a megyei rendőr-főkapitányság.
Sifter Rózsa a Zalaegerszeg neszelei városrészében tartott szemlén elmondta: egy óra alatt egy egész hónap csapadékmennyiségének megfelelő, mintegy 40-50 milliméternyi eső zúdult vasárnap délután a megye északi részére.
Fotó: Varga György / MTI

Nagyjából a Zalaegerszeg-Keszthely vonalban pincéket, mélyebben fekvő ingatlanokat öntött el a víz és a sáros áradat, amely több helyen az utcákat is járhatatlanná tette. A katasztrófavédelemhez kora estig már több mint száz bejelentés érkezett, Zalaegerszegen például a neszelei városrészben és a Göcseji út környékén okozta a legnagyobb problémákat a hirtelen lezúdult csapadékmennyiség.

A katasztrófavédelem egységei mellett a vízművek, az áramszolgáltató és a városgazdálkodás szakemberei is részt vesznek a károk elhárításában, estére már normalizálódhat a helyzet - mondta a megyei kormánymegbízott. Sifter Rózsa hozzátette: az elöntött helyiségek szivattyúzása, kitisztítása után a megyei kormányhivatal szakemberei fertőtleníteni fogják az érintett ingatlanokat.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-vel korábban azt közölte: az esetek többségében elárasztott pincék vagy alagsori helyiségek miatt hívták a katasztrófavédelmet, de több helyszínen a kidőlt fák okoztak közlekedési akadályt vagy károkat.

Zalaegerszegen villám csapott egy családi ház tetőszerkezetébe, a megye több településén pedig autók akadtak el az utakon hömpölygő vízben.

Fotó: Varga György / MTI

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján azt közölte: a heves zivatarok okozta elöntések miatt nem lehet közlekedni Zalaegerszegen a Göcseji úton, Keszthelyen a Csapás és az Apát úton, a vízátfolyás miatt pedig rendőri irányítás mellett halad a forgalom Hévízen az Ady úton, illetve Alsópáhokon, a Hévízi úton. Jelentős mennyiségű a sárfelhordás a Felsőrajk és Pacsa közötti, továbbá a Misefa és Nemesrádó közötti mellékutakon.

A Mávinform tájékoztatása szerint a vonatközlekedésben is fennakadásokat okozott a jelentős mennyiségű eső Zala megyében. Több vonalon jelentős késéssel közlekednek a szerelvények, éjszaka állhat helyre a Zalaegerszegre tartó és onnan induló vonatok menetrendje.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.