Egy gerincműtét véletlenül visszaadta egy vak nő látását

A Floridában élő Mary Ann Franco 1995-ben vakult meg egy autóbaleset következtében. Most újra lát, köszönhetően annak, hogy átesett egy gerincműtéten. Az orvosok nem egészen értik még, mi történt.

„Hölgyem, ön ott talpig lilában, jöjjön ide és adjon valamit a fájdalmamra” – mondta Mary Ann Franco, amikor felébredt a műtétje után és megpillantotta tulajdon unokahúgát. A felfedezés, hogy Mary 21 évvel a balesete után visszakapta a látását, sokkolta őt magát és a családját is.

Az orvosok is meglepődtek, mivel a műtétet a Maryt kínzó nyaki és karfájdalmak miatt végezték el, amelyek a vakság mellett az 1995-ös baleset „emlékei” voltak. Az operációt azután végezték el, hogy Mary egy nap már összeesett az otthonában a fájdalomtól. A látás helyreállítása nem volt cél, nem is reméltek ilyesmit. Az eredmény csodaszámba megy, mindazonáltal van lehetséges orvosi magyarázat a történtekre.

John Afshar idegsebész elmélete szerint a baleset során egy artéria megcsavarodhatott, és ők a műtét során tudtukon kívül „visszacsavarhatták” azt, így a vér újra szabadon áramolhatott a látóidegek felé.

Franco asszony viszont azt is állítja, hogy a balesete előtt színvak volt, most viszont úgy látja a színeket, mint korábban soha. A legnagyobb öröme mégis az, hogy újra láthatja a családtagjait, ezért még idén nyáron ellátogatnak hozzá a távoli rokonok is, hogy Mary 21 év után végre újra lássa az arcukat – írja a The Telegraph.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.