Egy életre börtönbe kerül az internet sötét oldalának alapítója

„Tudom, hogy el kell venniük a legszebb éveimet, de legalább az öregkoromat hagyják meg nekem” – könyörgött Ross Ulbricht, a Silk Road (Selyemút) nevű Tor-hálózaton futó oldal alapítója, akit életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt a New York-i kerületi bíróság.

Katherine Forrest bírónő az ítélet kihirdetésekor azt mondta, a harmincegy éves, két felsőfokú végzettséggel is rendelkező férfi semmivel sem jobb ember bármely más drogkereskedőnél. Forrest szerint az internet sötét oldalának is nevezett Silk Road Ulbricht gondosan megtervezett életműve volt. „Nem szabad kétséget hagyni afelől, hogy a törvénytelenséget nem toleráljuk” – tette hozzá a bíró.

Amerikai szövetségi ügyészek a tárgyalás során elmondták, hogy a Silk Roadon legalább 200 millió dollár értékű kábítószert adtak el. Aki vásárolt, a digitális pénznemmel, a bitcoinnal fizethetett a heroinért, kokainért és LSD-ért. Hat ember pedig az ott vásárolt kábítószer okozta túladagolásba halt bele. Bűnösnek találták a kábítószer-kereskedelem, pénzmosás, összeesküvés és hackerkedés vádjában is – írja a BBC.

A férfi láthatóan megbánta, amit tett. Ítélethirdetés előtt írt egy levelet Forrestnek, amelyben a bírónőt arra kérte, hogy ne életfogytiglant kapjon: „Tudom, hogy el kell venniük a legszebb éveimet, de legalább az öregkoromat hagyják meg nekem. Nem egy énközpontú szociopata vagyok, aki valami rosszat akart. Szeretem a szabadságot. Lesújtó érzés elveszíteni” – hangzik a levél, de Ulbricht szavai a bírónőt nem hatották meg, ahogy az sem, hogy a férfi családja és barátai már elfordultak tőle. Ulbricht ügyvédje jelezte, csalódott a testület döntésében.

A 2011-ben alapított Silk Roadot 2013-ban kapcsolták le, Ulbricht – akit egy San Franciscó-i könyvtárban fogtak el – a két év alatt 18 millió dollárt keresett vele.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.