Különös dolgot láttak a Marson

Megelőzték korukat a múlt századi meseírók. Az Egér a Marson című gyermekkönyv és az azonos címen készült rajzfilm készítői látszólag már évtizedekkel ezelőtt sejthették, amire az amerikai repülési és űrkutatási hivatal, a NASA szakértői a legújabb robotszondák fotói alapján rácsodálkozhatnak.

Legalábbis ezt a megmosolyogtató következtetést is levonhatjuk abból, hogy az ArtAlien TV óriási egeret fedezett fel a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (National Aeronautics and Space Administration) marsi fotóin. A globoport.hu feltételezése szerint egyszerű optikai csalódásról van szó, hiszen a Marson rengeteg olyan szikla és kő található, amelyet könnyen össze lehet téveszteni valami mással. Azt azonban elismerik: az egyik képen „felfedezett” kő tényleg egy egérre hasonlít, ám hozzáteszik, kicsi az esélye, hogy tényleg az legyen.

A NASA felvételének kinagyított részlete
A NASA felvételének kinagyított részlete

A Marson élő egér, netán egész egérkolónia létét felesleges lenne latolgatni. Még akkor is, ha a hetvenes-nyolcvanas években esti mesét néző gyerekek alighanem meggyőződéssel állították volna: az egér természetesen létezik. Hiszen ők látták a televízióban. És valóban, a bajor televízió 1976. január 7-én mutatta be az Egér a Marson című rajzfilmsorozat első epizódját.

A nem mellesleg Magyarországon rendezett, német–osztrák–svájci–magyar–jugoszláv koprodukcióban leforgatott 52 részes mesefilmsorozat a magyar gyerekekhez is eljutott. És aki közülük még emlékszik a sztorira, azt is elmondhatja a NASA illetékeseinek, hogyan került az apró rágcsáló a „vörös bolygóra”.

Az esti mesékre kevésbé fogékonyak számára mindenesetre a történetről annyit: az egér a Cape Canaveral légibázison élt, ám egy induló rakétával véletlenül fellőtték a Mars bolygóra. Ahol aztán egy marslakóval és egy vakonddal számos kalandban volt része.

Az ügyben a „gyanús” momentum, hogy a Marsra elvetődő egérnek a mesében egyetlen dologra kellett nagyon figyelnie. Vigyáznia kellett, hogy ne egyen sokat a helyi fák piros-fehér csíkos, cukorból készült sétapálcáiból. Mert ezektől hatalmasra nőtt. Talán éppen olyanra, mint amit a NASA szondája fotózott a Marson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.