Edzés után egy csésze kávé, és a bőrrák megelőzhető

Egy új tanulmány szerint az edzés és a kávé külön-külön is hatásos a bőrrák megelőzésében, azonban a kettő együtt még hatékonyabb védelmet nyújt. Igaz, ezt egyelőre csak egerek esetében bizonyították.

Dr. Yao-Ping Lu, a Rutgers Ernest Mario Gyógyszerészeti Iskola oktatója és a kutatás vezetője elmondta, a koffein és a mozgás az egerek esetében védőhatást mutatott a bőrrákkal szemben. Kutatásuk eredményeit Chicagóban, a Rákkutatók Amerikai Társaságának éves találkozóján hozták nyilvánosságra.

Mint kiderült, a különös kombináció 62%-kal csökkentette a tumor kialakulását rákra hajlamos egerknél, a már bőrrákban szenvedő alanyok esetében pedig az elváltozás 85%-kal csökkent.

"Megtaláltuk a kombinációt, amely csökkenteni tudja a napsugárzás okozta rákos megbetegedéseket egerek esetében. Azt remélem, hogy ez az emberek esetében is így van" - mondta Dr. Yao-Ping Lu.

A kísérletben résztvevő egerek mókuskereket kaptak, amelyben a rágcsálók kedvük szerint „tornázhattak”, majd utána adtak nekik egy adag koffeint.

Mint kiderült, a kettő külön-külön is hatásos, azonban együttesen még hatékonyabb védelmet nyújtanak. Azoknál az egereknél, akik csak koffeint kaptak, 27%-kal kevesebb tumor jelentkezett, a bőrön jelentkező kóros elváltozás pedig 61%-kal kisebb lett. Azoknál, akik csak a mókuskerékben "edzettek", 35%-kal kevesebbszer jelentkezett rákos megbetegedés, a tumor mérete pedig 70%-kal csökkent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.