Eddig csak 100 dollár adományt kapott a magyar ALS alapítvány

Eddig alig hozott támogatást az interneten hetek óta terjedő Jeges Vödör Kihívás a magyar ALS alapítványnak. Ám ez nem is túl meglepő, lévén, hogy az egyetlen ilyen alapítványra szinte lehetetlen volt rátalálni az interneten.

ALS Betegségben Szenvedők Lehetséges Megsegítésére nevet viselő alapítvány elnöke, Pál Endre neurológus a 168 órának elmondta, eddig csupán 100 dollár "soron kívüli" utalás érkezett hozzájuk, de reménykedik benne, hogy még a Jeges Vödör Kihívás lecsengése előtt sokakhoz eljut a hírük, mert néhány napja többen keresték a témában.

Nem volt könnyű dolga annak, aki meg akarta találni az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű idegrendszeri betegségben szenvedők megsegítésére létrejött egyetlen magyar civil szervezetet, eddig ugyanis honlapjuk sem volt, csak a cégjegyzékben lehetett rájuk bukkanni, most azonban gyorsan létrehoztak egy weboldalt.

Az Alapítvány az ALS betegekért eddig csak minimális támogatásokat kapott (többnyire az egyszázalékos adóbefizetések révén, ami tízezer–százezer forintot jelentett évente). A pénzt a Pécsi Idegklinikán működő izombiopsziás labor működésére, az izombetegséggel és ALS-sel kapcsolatos kutatásokra fordították. Az alapítvány lélegeztető géppel rendelkezik, amit szükség esetén a betegek rendelkezésére bocsát.

– Sajnos többre nem futotta – jegyzi meg dr. Pál Endre, aki szerint további fizioterápiás készülékekre lenne szükség (például izomstimulátorra, segédeszközökre). Úgy véli, a betegeket országosan regisztrálni kellene, ez az új gyógyszerek kipróbálása miatt is fontos lenne. Egy betegszervezet létrehozásának fontosságát hangsúlyozza, amely felvilágosító előadásokat szervezne, tájékoztató kiadványokat adna ki.

"Természetesen a jótékony támogatás rendkívül pozitív dolog. A mi alapítványunk egy szerény, támogatás híján alig működő alapítvány. Kutatási, illetve betegtámogatási munkát végzünk, ha kapunk valamelyest támogatást. Az ALS betegek klinikai ellátása nagyon szegényes, részben a szervezettség, részben a kapacitás hiánya miatt, holott ez egy nagy fizikai és lelki teher az érintetteknek" – mondta el a professzor az nlc.hu-nak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.