EBH: diszkriminatív, hogy a nők ingyen bulizhatnak

A HaHa egyik aktivistája még tavasszal indított eljárást a budapesti Doboz nevű szórakozóhely ellen, mivel diszkriminatívnak tartja, hogy a nők ingyen bejuthatnak a klubba, míg a férfiaknak 1000 forintot kell fizetnie. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság most igazat adott neki – írta meg az Index.

Megszületett az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozata a Doboz és Teczár Szilárd ügyében. Teczár azért indított eljárást a Doboz ellen, mert szerinte diszkriminatív, hogy a nők ingyen mehetnek be, a férfiaknak pedig fizetniük kell. Ő nyert, a Doboznak 30 napja van vagy bírósághoz fordulni, vagy olyan rendszert kialakítani, amiben ugyanannyit fizetnek a férfiak és a nők – írja a hírportál.

Ám míg a jogi érvelés a férfiakkal szembeni diszkriminációra épít, addig Teczárt sokkal jobban zavarja, hogy a szórakozóhelynek (és nem kifejezetten a Doboznak) ez a gyakorlata azt a szemléletet tükrözi, hogy a nők a fizetőképes férfiak nyereményei, hisz gyakorlatilag arról van szó, hogy a férfiakkal fizettetik meg a nők belépőjét is.

Az aktivista elmondta, hogy nem konkrétan ezzel a hellyel volt baja, ezért sem kért pénzbüntetést. Viszont a hatóság elé csak konkrét ügyet lehetett vinni.

„Ha a Doboz nem megy bíróságra, akkor ezentúl valószínűleg egész Magyarországon ugyanannyit kell majd fizetni a nőknek és a férfiaknak a szórakozóhelyeken, mert mostantól bárki a hatóság elé viheti őket, és akkor már ott lesz precedensnek a mostani ítélet. És persze akkor már bírságot is kaphatnak, mert innentől mindenkinek nyilvánvaló lesz, hogy ilyesmit nem szabad” – mondta Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság programvezetője az Indexnek.

A Doboz többek közt azzal védekezik, hogy a nők pozitív diszkriminálásnak gyakorlati és alapos oka volt, ugyanis amíg ugyanúgy sorba kellett állniuk, mint a férfiaknak, addig utóbbiak félrelökték a gyengébbik nem képviselőit, ezt pedig (mivel az utcán történt) a biztonsági őrök nem tudták megakadályozni.

A hatóság erre azt válaszolta, hogy az egész nagyon életszerűtlenül hangzik, például mert ilyenkor valószínűleg a gyengébb testalkatú férfiak járnak a legrosszabbul. Egyébként pedig a Doboz bevezethet egy külön sort a nőknek. Vagy beállíthatnak több pénztárt.

A hírportál emlékeztet rá: az, hogy egy szórakozóhelyre a nők olcsóbban, vagy ingyen juthatnak be, míg a férfiaknak fizetniük kell, nem is annyira lovagias gesztus, inkább jól bevett üzleti szokás, mert amíg a hely tele van nőkkel, addig a férfiak is be fognak menni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.