Earl: majdnem olyan erős, mint a Katrina

Lecsapott a Koreai-félszigetre csütörtökön a Kompaszu tájfun, az Egyesült Államok keleti partvidékét pedig az Earl hurrikán fenyegeti, amely immár négyes fokozatúra erősödött, és 220 kilométeres csúcssebességgel tombol.

A Kompaszuhoz hasonló erősségű tájfun a dél-koreai főváros környékén állítólag nem volt 15 éve. Legalább három ember halálát okozta a természeti csapás délen, több tucatnyian megsérültek.

Az idén már hetedik tájfun nyugat felől érkezett a félszigetre. Dél-Koreában a széllökések kidöntöttek számos fát, villanyoszlopot, közlekedési lámpát és táblát, több mint 130 ezer háztartásban megszakadt az áramszolgáltatás.
A belföldi repülőjáratok közül több mint hatvanat, a nemzetköziek közül legalább ugyanennyit töröltek, főleg olyanokat, amelyek Kínából érkeztek vagy oda tartottak volna. De nem indulhat el számos hajójárat sem - közölték hivatalosan. A vonatközlekedést hét vonalon leállították. A szöuli általános és középiskolák csütörtökön két órával később kezdték el a tanítást. A tájfun - amelynek neve japánul iránytűt jelent - várhatóan már helyi idő szerint délután elhagyja a félszigetet a Japán-tenger felé.

A természeti csapás Észak-Koreát is sújtja, de a kommunista ország hivatalos médiája nem számolt be arról, milyen kár történt eddig. Annyit tudni, hogy a lakosságot előre figyelmeztették: a 2-es erősségű vihar súlyos károkat okozhat.

Az amerikai nemzeti hurrikánközpont helyi idő szerint szerdán kiadott közleményében bejelentette, hogy a Virginia, Észak-Karolina és Maryland államokban elővigyázatosságból rendkívüli állapotot rendeltek el annak ellenére, hogy a Karib-tenger térségét sújtó hurrikán egyelőre még mintegy 1000 kilométer távolságban van a keleti partvidéktől.
Az amerikai hatóságok Maine államtól északra felszólították a lakosságot, hogy készüljön fel az esetleges katasztrófára, és elsősorban élelmiszer-készleteket tartalékoljanak. Észak-Karolinában az illetékesek egyes mélyebben fekvő területek lakosságának evakuálását rendelték el.

A hatóságok szerint az Earl már csütörtökön elérheti Észak-Karolinát, ahonnan értesülések szerint menekülnek a turisták.

Barack Obama amerikai elnök utasította a belbiztonsági minisztériumot és a szövetségi katasztrófavédelmi hatóságot (FEMA), hogy segítsék a szövetségi állami és helyi társintézményeket, koordinálják a katasztrófamentést.

A haditengerészet Cole nevű hadihajója a várható természeti csapás miatt előbb hazatér virginiai honállomására. A Cole-nak eredetileg néhány nappal később kellett volna visszatérnie Szomália környékéről, ahol hét hónapig részt vett a nemzetközi közösség kalózkodás elleni műveleteiben.

Az Earl, amely hétfőn erősödött hármasról négyes fokozatú hurrikánná, mostanáig a Karib-tenger északkeleti részében pusztított. Az erős esőzéssel érkező, óránként 215 kilométeres szélvihar fákat döntött ki és háztetőket szaggatott le. A hurrikán által felkorbácsolt tenger elöntötte az alacsonyan fekvő területeket. A térségben található több szigetállamból áramkimaradást jelentettek.

Egy fokozatra a Katrinától

Szakértők szerint az aggodalmak teljes mértékben indokoltak. Az Earl immár négyes erősségű, azaz csupán egy fokozattal marad el a legerősebb hurrikántól, amilyen például öt évvel ezelőtt a Katrina volt. A Katrina 2005 augusztusi pusztításai során az Egyesült Államokban mintegy 1800 ember veszette életét, és több mint 300 ezren váltak hajléktalanná.

 

Buszra dőlt fa a délkoreai Incson tartományban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.