E-rablóból e-pandúr

Cyberbiztonsági tanácsadó lett egy vezető telekommunikációs vállalatnál abból az új-zélandi tinédzser hackerből, aki korábban egy nemzetközi bűnözőhálózatnak dolgozva több mint egymillió számítógép feltörésében és dollármilliók ellopásában segédkezett.

Owen Thor Walker tavaly júliusban, 18 évesen felelt tetteiért a bíróság előtt. Az AKILL online fedőnéven működő hacker  számítógép-feltörő programokat írt a bűnözői hálózatnak. Walker  elismerte bűnösségét, s végül a "szakértelméért" fizetett összeg  elkobzása után csak pénzbírságra ítélték, s még priusza sem maradt.

Az FBI szerint segítségével 1,3 millió komputerbe hatoltak be a  bűnözők, és több mint 20 millió dolláros kárt okoztak a rendszerek  tönkretételével, illetve a bankszámlák megcsapolásával.

Walkert most a TelstraClear, Új-Zéland második legjelentősebb  telekommunikációs cége alkalmazza. A vállalat biztonsági vezetőinek  és menedzsmentjének tartott továbbképző tanfolyamokat és egy  hirdetési kampányban is részt vett - közölte szerdán a cég szóvivője.

A hackerből lett tanácsadó a cyberbűnözők céljairól  világosította fel a delegáltakat, és elmondta, hogyan lehet kivédeni  az efféle támadásokat.

A hackerek egyik módszere, hogy óriási tömegű elektronikus  levéllel árasztják el a kiszemelt vállalat vagy kormányhivatal  számítógépes rendszerét, megbénítva ezzel a működését. Mások  számítógépek ezrei felett veszik át az ellenőrzést és központi  irányítás alá vonják azokat.

A számítógépekkel aztán hitelkártyaadatokat nyúlnak le,  manipulálják a részvényügyleteket és tönkreteszik az ipari  számítógépes rendszereket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.