Durva hallucinációt okoznak a drogként használt fürdősók

Egyre nagyobb veszélyt jelent a fürdősók kábítószerként való használata számos amerikai szövetségi államban - figyelmeztettek a hét végén az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) illetékesei és detoxikáló központok munkatársai.

A segélyhívó központok mind több telefonhívást kapnak a fürdősókban lévő stimuláns anyagok, a mefedron és a metiléndioxipirovaleron (MDPV) beszippantása, elszívása vagy beinjekciózása okozta rosszullétek miatt.

Ezek a szintetikus stimulánsok hallucinációt, paranoiát, szapora szívverést és öngyilkossági gondolatokat idéznek elő. A hatóanyagok a legkülönbözőbb néven forgalmazott fürdősók és növényi tápszerek összetevőiként teljesen legálisan kerülnek forgalomba az amerikai üzletekben és az interneten, ám használatuk nem mindig rendeltetésszerű - magyarázzák a szakemberek. (A mefedront például illatfokozóként vagy növényi tápként használják, mert elősegíti a virágok növekedését.)

Mississippi szövetségi állam törvényhozói elé a múlt héten került az a törvényjavaslat, amely betiltatná a fürdősók forgalmazását, és hasonló jogszabályon gondolkodnak Kentucky államban is. Louisiana államból rendkívüli törvénnyel már kitiltották a fürdősókat azt követően, hogy a helyi detoxikáló központ több mint 125 segélyhívást kapott 2010 utolsó három hónapjában az ilyen típusú, kábítószerként használt stimulánsok túladagolása miatt.

A Mississippi államban élő Neil Brown, aki szintén túladagolta magát fürdősó-összetevőkkel, elmondta, hogy már többféle drogot - heroint, kokaint is - kipróbált, ám fürdősók alkalmazása nyomán olyan hallucinációk rontottak rá, hogy végül írt egy helyi újságnak, amelyben arra sürgette az embereket, hogy tartsák magukat távol a reklámozott fürdősóktól. "Nem tudom megmondani, miért tettem" - mutatott az arcán lévő sebhelyekre.

Ő túlélte ugyan az önkéselést, ám egy másik megye seriff hivatala úgy véli: egy nő abba halt bele, hogy végzetesen túladagolta magának a fürdősót. Louisiana déli részén egy 21 éves férfi családja arról számolt be, hogy az illető előbb megvágta a torkát, majd főbe lőtte magát a fürdősóban található kábítószer stimulánsok hatására. Egy gyilkossággal vádolt férfi esetében ugyancsak vizsgálják, állt-e ilyen jellegű összetevők hatása alatt.

Mark Ryan, a louisianai detoxikáló központ vezetője közölte, hogy a stimulánsok betiltása hatékony az államban. Január eleje, a helyi törvény elfogadása óta meredeken csökkent az ilyen típusú szerek használata miatti segélyhívások száma. Tudomása szerint  legkevesebb 25 állam detoxikáló központjai kaptak segélyhívást hasonló túladagolás miatt. Louisianában volt a legtöbb ilyen eset, 165 (ez az összes amerikai eset 48 százaléka), utána Floridában következett 38 segélyhívással.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.