Dunakeszi lakóit is kiköltöztethetik

Nem kizárt, hogy evakuálni kell Dunakesziben a Duna soron lakókat, ha a folyó vízszintje a most tapasztalt gyorsasággal emelkedik ezen a szakaszon, és eléri a házakat - közölte a Dunakeszi Járási Hivatal vezetője, a helyi védelmi bizottság elnöke csütörtök délután az MTI-vel.

Bíró Attila tájékoztatása szerint a dunakeszi Rév utca környékén 24 óra leforgása alatt 70 centiméterrel emelkedett a folyó vízszintje, a Duna sorra este valószínűleg már egyik oldalról sem lehet bemenni.

Bár az itt lévő körülbelül 25 ingatlant a lakók önkéntesek segítségével körbezsákolták, ha ilyen ütemben emelkedik tovább a Duna, s eléri az ingatlanokat, az érintett 50-60 embert evakuálhatják - magyarázta a védelmi bizottság elnöke, aki meghozza majd a döntést.

A helyi védelmi bizottság elnöke szerint a katasztrófavédelem munkatársai ezt a helyzetet csütörtök délelőtt egyértelműen ismertették a lakókkal, így mindenki eldöntheti, hogy bevárja-e az esetleg szükségessé váló intézkedést, vagy előbb elhagyja otthonát a "legrosszabb" eshetőségre is felkészülve. Amennyiben ez bekövetkezne az ingatlanok őrzéséről a rendőrség gondoskodik. 

Bíró Attila elmondta, hogy a Rév utca környékét lezárták, a figyelőszolgálatba és a terület biztosításába csütörtöktől 150 rendőrtiszti főiskolás is bekapcsolódott.

A 2-es főút szerdán egyirányúsított, Budapest felé vezető oldalán hajnalra 700 méter hosszan egy 60 centiméter magas nyúlgátat építettek, hogy megvédjék a szomszédos ipartelepet az úttal párhuzamosan folyó Dunától, jelenleg útszűkület és sebességkorlátozás mellett az út mindkét irányban járható.

Ha a folyó vészesen megközelíti ezt a szakaszt, magasítanak a gáton, s újra elterelik a főváros felé haladó forgalmat, esetleg teljesen le is zárhatják az utat - mondta Bíró Attila.

Az MTI információi szerint a Dunakeszi déli részén lévő benzinkutak nincsenek veszélyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.