Dunakanyar: vészhelyzet a szúnyogirtásban

A szúnyoginvázió megfékezésére az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz fordul anyagi támogatásért a Dunakanyar Pilisi Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulása, mert kimerülőben van az önkormányzatok szúnyogirtásra fordítható kerete.

A  társulás irodavezetője, Török Balázs. elmondta, az elhúzódó dunai árhullám következtében idén több a szúnyog, mint más években, ezért a szokásos 4-5 helyett több gyérítési akcióra van szükség. A kistérség 13 önkormányzata eddig három irtást finanszírozott, ami hozzávetőleg 15 millió forintba került. Az összeg 40 százalékát a Magyar Turizmus Zrt. fedezi, a többi pénzt az önkormányzatok adják össze.

Ám  mostanra a kasszák kiürültek, kérdéses a július végén esedékes újabb akció anyagi háttere. Márpedig a Dunakanyarban a sok szúnyogcsípés, főként kisgyermekeknél egyre gyakrabban okoz allergiás tüneteket és az idegenforgalom is megszenvedi káros hatásait.

Főként Szentendre, Leányfalu és a négy szentendrei-szigeti település - Kisoroszi, Tahitótfalu, Pócsmegyer, Szigetmonostor - van kitéve a szúnyograjok szűnni nem akaró támadásának. Az újabb szúnyoggenerációk kéthetes időközönként rajzanak ki, így a nyár hátralévő részében még legalább két kémiai irtás indokolt, amihez az OKF katasztrófaalapjából 5-6 millió forintra számítanak az érintett önkormányzatok - mondta Török Balázs.

Hangsúlyozta, a múlt héten végzett gyérítés sikeres volt, a Dunakanyar nyári szabadtéri kulturális rendezvényeinek közönségét - átmenetileg - kevésbé zavarják az apró vérszívók.

Sáringer Tamás, a gyérítés szakmai koordinálását vezénylő Pannonia Központ Kft. gázmestere elmondta, a Dunakanyar meghatározott pontjaira időnként kiülő szúnyogszámláló önkéntesek karjára óránként átlag 300-400 szúnyog száll rá, több mint kétszerese a más években szokásos mennyiségnek.

Persze a  számláló még a csípés kezdete előtt egy kis üvegcsébe fogja be a kellemetlenkedő rovart, amely mintául szolgál különféle vizsgálatokhoz, például új irtószerek kikísérletezéséhez.

Jó tudni, hogy a Dunakanyarban - és az ország más tájain - több mint 40 szúnyogfaj lelhető fel, de közülük a gyötrő, a mocsári és a dalos a leggyakoribb. A hímek csak zümmögnek, a nőstény csípi meg az embert. A vérben lévő többletenergiára a szaporodáshoz van szüksége, egyébként növényi nedvekkel táplálkozik - mondta Sáringer Tamás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.