Drónok helyett a teknősöktől kellene félteni a repülőgépeket

Az elmúlt huszonöt évben majdnem kétszáz alkalommal ütköztek teknősökkel a repülők. 

Az utóbbi években a drónokkal kapcsolatban felvetődő repülésbiztonsági kérdések végére szeretett volna pontot tenni egy lelkes kutató, Eli Dourado, számolt be az Aero-news.com. Dourado a Szövetségi Légügyi Hatóság vadkárokkal kapcsolatos statisztikáit végigböngészve felfedezte, hogy míg eddig egyetlen, drónokhoz kötődő balesetet sem jelentettek, addig 1990. január 1. és 2015. július 15. között 198 esetben ütköztek teknősökkel a gépek.

Az drónokra vonatkozó adatot némileg árnyalja, hogy a repülőszerkezetek lényegesen kevesebb ideje jelenthetnek fenyegetést, mint a vadvilág. A tanulmány nem tér ki az épp csak elkerült balesetekre és más incidensekre sem, amelyek száma azonban rohamosan nő. 

"Azért épp a teknősöket választottam, mert viccesnek találtam őket" - mesélte Eli Dourado a Popular Science magazinnak. "talán túl sokat aggódunk a drónokkal való légibalesetek miatt."

Bár erre Dourado nem tért ki, a teknősbalesetek feltehetőleg nem repülés közben történnek, míg a drónok a levegőben találkozhatnak a gépekkel, emiatt egy ilyen baleset következményei is sokkal súlyosabbak lennének, mint amilyet a páncélos hüllők okozhatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.