Drogkartelleknek súgott az Interpol Mexikóban

Előzetes letartóztatásba helyezték az Interpol Mexikóban működő irodájának igazgatóját, aki feltehetően bizalmas információkat szivárogtatott ki a drogkartelleknek.

Ricardo Gutiérrez Vargas a főügyészség korrupcióellenes takarítási akciójaban akadt horogra, a műveletben már több magas beosztású rendőrségi vezetőt is letartóztattak a szervezett alvilággal fenntartott kapcsolatai miatt.

Gutiérrez Vargas amellett, hogy az Interpol irodáját vezette, a mexikói szövetségi rendőrség (AFI) és a rendőrség nemzetközi osztályának főigazgatója volt. Vasárnap helyezték negyvennapos előzetes letartóztatásba az ellene folyó vizsgálat alatt. Az ügyészségi közleményből nem derül ki, konkrétan mi indokolta a főrendőr letartóztatását.

Az októberben indult ügyészségi akció nyomán már előzetes letartóztatásba került az AFI második számú vezetője, a szövetségi rendőrség bűnmegelőzéssel foglalkozó részlegének volt vezetője és a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészség (SIEDO) két vezetője. Utóbbiak állítólag a Beltrán Leyva fivéreknek, a nagy hatalmú Golfo-drogkartellnek súgtak busás fizetségért. Az AFI volt regionális igazgatóját azzal gyanúsítják, hogy egy másik bűnözőcsoportnak, a Sinaloa-kartellnek adott át információkat rendszeres havi díjazásért.

Az utóbbi hetekben öt katonát - köztük négy tisztet -, valamint a SIEDO további öt tisztségviselőjét is kapcsolatba hozták a Sinaloa-kartellel. A kormány valóságos háborút folytat a keményen védekező kábítószer-kartellekkel. Az összetűzéseknek idén már mintegy 5000 ember esett áldozatul.

A lyoni székhelyű Interpol egyelőre nem kommentálta Gutiérrez Vargas letartóztatását. A szervezet honlapjáról azonban kiderül, hogy az egyes országokban lévő képviseletei a nap 24 órájában és a hét minden napján akadálytalanul hozzájutnak az Interpol központi adatbázisához, vagyis egyebek közt az összes fontos információhoz a körözött bűnözőkről, bűncselekményekről, a feltételezett terroristákról, de ujjlenyomatokhoz és DNS-adatokhoz is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.