Drasztikusan nőtt az öngyilkosságot fontolgató brit gyerekek száma

Az elmúlt öt évben megduplázódott az öngyilkos forróvonalat hívó gyerekek száma Nagy-Britanniában.

Abúzus, iskolai nyomás, viharos otthoni viszonyok és mentális egészségügyi problémák voltak a főbb témái annak a 19 481 telefonos segítségkérésnek, ami a Childline nevű lelki segélyvonalra érkezett 2015-16-ban. Ez statisztikailag fél óránként egy hívást jelent.

Az ingyenesen hívható vonalat egy alapítvány tartja fenn olyan gyerekek számára, akik öngyilkosságot fontolgatnak. Számításaik szerint az elmúlt öt évben megduplázódott a hozzájuk forduló fiatalkorúak száma.

A Childline elnöke, Esther Rantzen a SkyNewsnak azt mondta, rengeteg hívást kapnak olyan gyerekektől is, akik a tizedik évüket sem töltötték be, de a veszélyeztetettek többsége 12-25 éves. Saját statisztikájukból az is kiderült, hogy a lányok hatszor nagyobb valószínűséggel kezdik el fontolgatni az öngyilkosságot, mint a fiúk.

A vonalat létrehozó és fenntartó NSPCC vezérigazgatója, Peter Wanless ehhez hozzáteszi: Meg kell értetünk, hogy miért jut el ilyen sok gyerek abba a kétségbeesett lelki állapotba, hogy már úgy érzi, nincs más választása, mint véget vetni az életének.

Wanless szerint generációs szintű problémáról van szó, amit a társadalomnak komolyan kell vennie, ezek a gyerekek ugyanis értéktelennek, magányosnak, elhagyatottnak érzik magukat és nem látják értelmét az életnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.