Dráma a reptéren: elszabadult a Malév Boeingje

Már a második baleset történik a ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ezúttal egy eltört csapszeg miatt egy Boeing szabadult el vontatás közben, kevésen múlt, hogy nem történt tragédia. A kár így is hatvanezer dollár.

Saját vontatójának ütközött a Malév Boeing 767-ese a ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér műszaki előterén, s csak a szerencsének, valamint a dolgozók lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem történt nagyobb tragédia, netán egy repülőgépes "roncsderbi". 

A használton kívüli Boeing 767-es

A Malév immár jó ideje nem használt szélestörzsű, az óceán átrepülésére is alkalmas repülőgépét vontatták a gép karbantartásával foglalkozó Aeroplex munkatársai. A hangár előtti térről a hajtóművező melletti állóhely lett volna a cél, ahol a gépet rendszerint tárolják, ám egy törött csapszeg miatt a vontatóautóról leakadt a repülő. A nyolcvantonnás gép a lejtős területen visszafelé, a vontatóautóra gurult – tudtuk meg. A HA-LHB lajstromjelű gép a bal oldali hajtóművével ütközött a vontatónak, s az úgynevezett belépőél súlyosan meg is sérült, mintegy hatvanezer dolláros, azaz több mint 12 milliós kárt okozva. 

 Az iho.hu értesülése szerint valódi dráma zajlott az elgurulást követő másodpercekben. A vontatóautó személyzete, észlelve a veszélyt, kiugrott a járműből, és egy keze ügyébe kerülő tárgyat a repülő főfutója alá hajított, mindeközben a gépen tartózkodó személyzet is észlelte, és megállították a repülőt, megakadályozva, hogy az nagy sebességre gyorsulva, kontroll nélkül guruljon a reptér előterén. 

A Malév saját tulajdonú gépét, melyet ma több bank jelzáloga is terhel, 1993-ban gyártották. Korábban Toronto, Bangkok és New York felé repült, de 2007-ben leállították a hosszú távú járatokat. Akkor egy fél évet még az Oman Air színeiben repült, azóta Ferihegyen idősödik, s a Malév karbantartó vállalata, az Aeroplex of Central Europe tartja karban. Korábbi, de meg nem erősített értesülések szerint a cég előző vezetése már a gép licenceit sem hosszabbította meg a költségekre hivatkozva, így hosszas és költséges folyamat lenne a forgalomba álláshoz szükséges engedélyek megszerzése. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.