Drágább a pizza a politikusoknak

A megszokott ár majdnem harmincszorosát számolják fel a politikusoknak a nápolyi pizzériákban: az éttermek így kívánják éreztetni a gazdasági válságot a jól fizetett szenátorokkal és képviselőkkel.

Három euró ötven centbe kerül a klasszikus Margherita pizza akármelyik nápolyi pizzériában. Kivéve, ha a vendég politikus: ilyenkor száz euró szerepel a számlán. Kilencven cent helyett kilencven eurót fizet a csésze kávéért is. 

A politikusok pénztárcájába való belenyúlás az egyik legismertebb nápolyi pizzéria, a Sorbillo kezdeményezésére indult, és a városban már közel félszáz pizzéria, étterem és presszó csatlakozott ahhoz. Az első, aki drágábban ette a paradicsomos, mozzarella-sajtos pizzát, Sergio D’Antoni ellenzéki politikus volt. "Száz euró fölöttébb sok egy pizzáért, de muszáj volt kifizetni, különben soha többet nem ülhetek be pizzériába" - panaszkodott D’Antoni a sajtónak. 

A pizzériatulajdonos, Gino Sorbillo elmondta, hogy akkor jutott eszébe az árdrágítás, amikor meghallotta, hogy szenátorok és képviselők majdnem ingyen esznek a parlamenti étteremben. "A gazdasági válságban ez megengedhetetlen" - érvelt. 

Azt is elárulta, alig várja, hogy Ignazio La Russa védelmi miniszter is kedvet kapjon egy nápolyi pizzára: neki nem száz, hanem ezer euróba kerül majd. "Ez jár neki, miután a nagy pénzhiányban tizenkilenc Maseratival bővítette minisztériuma gépkocsiparkját" - magyarázta Sorbillo.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.