Vandálok törtek be a császári templomba

Elloptak öt oltárképet a császári katolikus templomból (Komárom-Esztergom megye); Dorfmeister István, bécsi születésű festő 1776-ban vászonra festett olajképeit vandál módon kivágták keretükből, és több freskó is megsérült - tudta meg az MTI csütörtökön egy névtelenséget kérő helyi lakostól.

Beszámolója szerint az elkövetők a templom oldalában lévő sekrestye bejáratát feszítették fel, a riasztót hatástalanították, és a képeket leakasztották az oltárról. A nagyobb képeket a templomban, a kisebbeket a templomkertben vágták ki a keretükből, amelyeket otthagytak.

A kár szakértők szerint meghaladja az ötvenmillió forintot - mondta Léber Gabriella, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Császár műemlék templomát az elmúlt hetekben mutatták be az M1 Főtér című műsorában. A bűncselekményt csütörtökön reggel vették észre, ugyanis pénteken szoboravató ünnepségre készültek Wolmuth Ferenc néhai császári plébános emlékére.

A templom belső terét 1776-ban Dorfmeister István festette ki. "Ügyesen, finom érzékkel oldotta meg feladatát. ... A császári templom főoltárképe, melyeket Dorfmeister nevével és 1776 évszámmal jelölt meg, a komolyabb, gondosabb kivitelűek egyike. ... A többi négy oltár képe jóval gyengébb. Nem annyira az oltárképekben, mint inkább a templom falait és boltozatát teljesen elborító festett díszben kell Dorfmeister művészetének jellemző és értékes vonásait keresnünk" - írta az oltárképekről a Lyka Károly által szerkesztett Művészet című folyóirat 1914-ben.

Dorfmeister István (Bécs, 1725 körül - Sopron, 1797. máj. 29.) a Művészeti Lexikon szerint a bécsi akadémia növendéke volt. Magyarországon 1761-ben tűnt fel, az egész Dunántúlon működött, de 1762-től Sopronban lakott. Legjobb művei a szentgotthárdi és a szigetvári templom freskói, melyeknek tárgyát a magyar történelemből vette. Számos képe van a soproni múzeumban és templomokban, a szombathelyi székesegyházban és szemináriumban, Győr-Moson-Sopron megyei és Vas megyei kastélyokban és templomokban, valamint a Dunántúl déli részén. Sok munkát tévesen tulajdonítanak neki. Több képe van a Szépművészeti Múzeumban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.