Dollármilliárdokba kerül a vakság

Háromezer milliárd dollár veszteséget okoz a világ gazdaságainak a látásvesztés.

Az AMD Alliance International (AMDAI) közzétette az első globális felmérést a látásvesztés gazdasági hatásairól. Adataik szerint a költségek mintegy 3 ezer milliárd dollárra (2 954 milliárd dollár, 2 189 milliárd euró) rúgnak a 2010-ben világszerte nyilvántartott 733 millió gyengén látó és vak ember után.

Európában a látásvesztés közvetlen költségei 512 milliárd dollárra (377 milliárd euró), közvetett költségei pedig 181 milliárd dollárra (134 milliárd euró) tehető.

Még ennél is aggasztóbb, hogy hatékony megelőző és kezelési stratégia globális bevezetése nélkül a költségek 2020-ig drámai mértékben emelkedhetnek. A mostani költségek magukban foglalják a közvetlen egészségügyi ellátási költségeket, az informális gondozási időt, a kiesett munkateljesítményt, valamint az egészségügy finanszírozását szolgáló adóbevétel növekedésének lassulását.

A népesség folyamatos növekedésével párhuzamosan a költségek is exponenciálisan növekednek és elviselhetetlen terhet rónak majd az egészségügyi ellátó rendszerekre, ha csak nem tesszük meg a szükséges megelőző lépéseket már most. Az úttörő kutatás eredménye megfelelő eszközt adott az egészségügyi szervezeteknek az ENSZ-nél és a kormányoknál való lobbizáshoz.

A látásromlás tanulmányban is kimutatott következményeit mérsékelni lehet nemzeti látásegészségügy akcióterv életbe léptetésével, amelynek tartalmaznia kell hatékony megelőzési, kezelési és rehabilitációs stratégiákat. Az AMD Alliance International, és a World Blind Union látás-egészségügyi és vakság megelőzési szakembereinek közös tanulmánya egyes szembetegségek szerinti bontásban is kimutatja a közvetlen költségvonzatokat. Így például az időskori makuláris degeneráció (AMD) világszerte 343 milliárd dollár költséggel jár, ezen belül 255 milliárd dolláros közvetlen egészségügyi kiadással. Az AMD által okozott költségek nagyobb arányban terhelik a fejlett térségeket, ahol mind a várható élettartam, mind az egészségügyi kiadások magasabbak.

A tanulmány a látásromlás egészségügyi hatását a WHO által szorgalmazott sérülési fokkal kiigazított életévben (disability-adjusted life years, DALYs) is kimutatja. A becslések szerint a különféle rokkantság és a korai elhalálozás világszerte 118 millió egészséges életévtől fosztja meg a világ lakosságát 2010-ben és ebből hat millióért az AMD lesz felelős. A tanulmány szerint a jelenlegi trend folytatódásával az életévekben kifejezhető egészségügyi teher 150 millió DALYs lehet 2020-ra.

A dolog iróniája, hogy a vakság 80 százalékban elkerülhető és megelőzhető lenne, a VISION 2020 program bevált megoldásokkal szolgál erre a komoly globális egészségügyi problémára. A program végrehajtásának költségei eltörpülnek a tanulmány által a látásvesztének tulajdonított évi 3 ezer milliárd dolláros gazdasági kár mellett.

Korábban már ismert volt a látásvesztés egyes országok egészségügyi ellátási rendszerére mért terhe, ez azonban az első olyan tanulmány amelyik globális perspektívában igyekszik felmérni a szociális terheket" - mondta Steve Winyard, az RNIB sajtófőnöke, az AMD Alliance International gazdasági tanácsadója, egykori elnöke. "A közvetlen egészségügyi költségeken túl nem szabad figyelmen kívül hagyni a regionális gazdaságokra gyakorolt igen jelentős közvetett hatást sem. Becslésünk szerint a globális költségeknek mintegy 17 százaléka vezethető vissza a különféle rokkantság, korai elhalálozás vagy látásvesztés miatt kieső termelésre, valamint az informális gondozás által kiesett munkaidőre. Kutatásaink kimutatták a látásvesztéssel járó óriási globális költségeket és a probléma globális szintű rendezésének szükségességét. Nem vesztegethetünk el több időt."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.