Dolgok, amelyek most nem működnek a budapesti vihar miatt

Kilencezer lakásban, tizenhat helyszínen továbbra sem kapcsolták vissza az áramot a hétfői vihar és esőzések után, ennek oka, hogy az érintett, főként fővárosi épületekbe „továbbra is ömlik be a víz” – tájékoztatta az Elmű szóvivője kedden az MTI-t. Ezenkívül zárva tart több postahivatal, és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) rendszere sem működik.

Ezeken a helyeken nem elektromos hiba miatt nem tudják visszakapcsolni az áramot, hanem csőtörés, esetleg csatornadugulás miatt ömlik a víz, hiába szivattyúzzák. Főként régebbi épületek érintettek, főleg Budapesten, a pesti oldalon, de Miskolcon is hasonló gondok vannak.

Nem tud konkrét időpontot mondani, hogy mikorra sikerül helyreállítani az áramszolgáltatást, de amint kiszivattyúzzák a vizet, néhány órán belül – a berendezések kitisztítása, kiszárítása után – vissza tudják kapcsolni az áramot.

A vihar és a heves esőzés miatt hétfőn mintegy negyvenezer háztartásban kapcsolták le az áramot biztonsági okból.

Áramszünet és beázások miatt több postahivatal sem tudott kinyitni a fővárosban kedden reggel. A kárelhárítás folyamatos, azonban jelenleg a fővárosban még 6 posta nem üzemel, helyettük a kijelölt posták várják az ügyfeleket – közölte Apáti-Tóth Kata, a Magyar Posta szóvivője kedden az MTI-vel.

A Nyugati téri postán az utalványok, pénzküldemények, ajánlott és tértivevényes levelek átvétele az emeleten működik, s a posta kézbesítése is zavartalan, a hivatalhoz tartozó kézbesítési helyekre a kézbesítők rendben kimentek.

A Magyar Posta honlapja szerint a Nyugati téri posta részben üzemel, illetve zárva van a VII. kerületi Hársfa utcai posta, továbbá a József körút 37-39. szám alatti hivatal, a Múzeum körúti, az Andrássy út 53. szám alatti és a Hungária körút 50. számon található postahivatal.

Reményeik szerint még kedden kinyitnak a még zárva tartó hivatalok is. 

Nem kímélte a vihar az Országos Bírósági Hivatal (OBH) rendszerét sem. Informatikai problémák léptek fel, amelyek érintik az országos rendszerek működését, ezáltal az ügyfelekkel történő elektronikus kapcsolattartást is – tájékoztatta az OBH Sajtó- és Kommunikációs Osztálya az MTI-t.

Közlésük szerint az érintett informatikai eszközök leállítása szabályosan történt, így adatvesztés nem következett be, az OBH szakemberei folyamatosan dolgoznak a hiba elhárításán.

A hétfői vihar miatt országszerte mintegy 2200 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez, a legtöbb Budapestről – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedd délelőtt az MTI-vel.

A főváros belső kerületeiben egy óra leforgása alatt több csapadék esett, mint az augusztus havi átlag.

A legtöbb esetben családi- és társasházak, szállodák, közintézmények pincéjébe, alagsori helyiségeibe folyt be a víz, amelyet a tűzoltóknak kellett kiszivattyúzniuk, de kidőlt fákhoz és sérült épületekhez, megrongálódott villanyoszlopokhoz, reklámtáblákhoz is riasztották őket.

A víz számos banképület, kórház, könyvtár, illetve egyéb középület pincéjét, mélygarázsát is elöntötte. A Honvédkórházba villám csapott, de nem keletkezett kár az épületben.

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék fennakadásokat okozott a főváros közlekedésében is. Több trolibusz nem járt, a 2-es villamos nem közlekedett, a 3-as metrónak pedig ki kellett hagynia néhány állomást a megállóhelyeken összegyűlt víz miatt.

Néhány esetben az eső miatt átázott mennyezetről vakolat hullott le, egy XIII. kerületi társasház lépcsőjéből pedig lépcsőfokok szakadtak le. Az egyik Visegrádi utcai társasházban a belső udvar megsüllyedt, de a statikai szakvélemény szerint intézkedésre nincs szükség. A II. kerületi Rómer Flóris utcában, a Frankel Leó utcában, valamint a Lövőház utca környékén tűzoltók mentették ki több gépjárműből a bent rekedt embereket. Szintén víz árasztotta el a XX. kerületi Bácska utca egyik lakását, ahonnan két idős embert kellett kimenteni a tűzoltóknak, míg a III. kerületi Szépvölgyi úton egy társasház elektromos tápkábelét rongálta meg a víz, ami miatt öt lakónak kellett elhagynia az épületet.

Somogy és Veszprém megyében okozott még komoly fennakadásokat a vihar. Balatonmáriafürdőn egy gyerektábort öntött el a csapadékvíz. Onnan száz gyermeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak. Balatonmáriafürdő és Balatonszentgyörgy vasúti megállóhelyek között a csapadék a vasúti töltést mintegy két kilométer hosszan megrongálta, ezért Fonyód és Balatonszentgyörgy között vonatpótló buszok szállítják az utasokat. Tapolcán a főteret és a polgármesteri hivatalt több mint kétszáz homokzsákkal kellett megvédeni a nagy mennyiségű esővíztől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.