Doktor House segítségével ismert fel egy ritka betegséget egy német orvos

A Doktor House című sorozat mentette meg egy beteg életét. A kezelőorvosa ugyanis látta azt a részt, amint a főszereplő leendő anyósa egy hibás fém csípőprotézis beültetése után súlyos beteg lett.

Egy 55 éves német beteg súlyos szívproblémákkal, magas lázzal, nyirokmirigy-megnagyobbodással, gyomorsavtúltengéssel küzdött, valamint hallása és látása is omlott. Hiába vizsgálták hónapokig az orvosok, nemk tudták megállapítani, mi lehet a baj. 

2012. májuásban a páciens Jürgen Schäferhez került. Az orvos a Doktor House című sorozat nagy rajongója volt, és abban a marburgi egészségügyi központban dolgozik, ahová a fel nem ismert betegségekkel kezelt személyeket irányítják. Schäfer és kollégái átnézták a férfi kórtörténetét, és az orvosnak szemet szúrt a nem sokkal korábban elvégzett csípőprotézis műtét. Ekkor jutott az orvos eszébe a Doktor House 7. évadjának 11. része, melyben Dr. Gregory House az egyik betegénél kobaltmérgezést diagnosztizált.

A vérvizsgálat és a tesztek megerősítették a mérgezés gyanúját.

Mint kiderült, a beteg kerámiaprotézis eltört, és 2010 novemberében fém protézist kapott. Viszont néhány apróbb kerámiadarab a testében maradt, ezek pedig időről időre hozzáértek a fémhez, és a súrlódással kobalt és króm jutott a szervezetbe. Schäfer és csapata új, kerámiából készült protézist ültettek be neki,  és ezután vérének kobalt- és krómszintje gyorsan visszaállt a normálisra, állapota pedig stabilizálódott. Lement a láza, a szívfunkció is javult, viszont a látása és a hallása csak nagyon-nagyon lassan javul - írja a The New York Times.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.