Divatszakma a pásztorkodás Olaszországban

Reneszánszát éli Olaszországban a pásztorkodás. Egyre több fiatal - köztük sok diplomás - választja az ősi szakmát, modern eszközökkel újítva meg. A mai olasz pásztorok Twitteren követik a nyájat.

Október első felében zajlik a nyájak melegebb legelőkre való terelése még a tél beállta előtt. Tíz nap alatt 250 kilométert tettek meg a közép-olaszországi Abruzzo hegyeiből a déli Pugliáig bárányok és pásztorok.

Birkák a toszkán tájban, Sienától délre
Sheep grazing on a field are seen at the "Crete Senesi" (Siennese clays) area near Asciano October 6, 2011. The Crete Senesi, located in the Italian region of Tuscany to the south of Siena, consists of an untouched natural landscape of hills and woods. Some 2.5 million years ago, the area was covered by the Pliocene sea and the clay, with a distinctive grey colouring that contributes to the "lunar" appearance of the landscape, represent the sediments left behind. Picture taken October 6, 2011. REUTERS/Max Rossi (ITALY - Tags: ENVIRONMENT ANIMALS TPX IMAGES OF THE DAY)

Az egykor Itáliában is természetesnek tartott állatmigrációt az utóbbi évtizedekben a pásztorhiány nehezítette meg, az idén azonban az Abruzzóban nevelt több mint 300 ezer bárány nagy része elindult délre az Appenninek ösvényein.

Fiatal pásztorok terelik őket, közöttük a 27 éves Ovidio Damiani, aki kőműves szakmáját cserélte le a pásztoréra. "Egész nap a friss levegőn vagyok, és a hétvégeket feleségem és gyerekeim is velem töltik, olyan, mintha kirándulni mennénk" - számolt be Damiani az Il Centro abruzzói online újságnak.

"Nem csak fizikai munkások, egyre több diplomás is a pásztor mesterséget választja, jönnek kereskedők, mérnökök. Nem folklórról, hanem átgondolt választásról van szó. Pásztorként nem lehet meggazdagodni, de a mai válságban ez a szakma tisztességes megélhetést ad" - kommentálta a sajtóban a pásztorkodás reneszánszát David Falcinelli a Coldiretti, az olasz kistermelők szövetségének részéről.

A modern pásztorok meg is újították az ősi mesterséget: a mai olasz pásztorok mobiltelefonnal, számítógéppel felszerelve dolgoznak, közös internetes honlapjukon követik egymás mozgását és Twitteren kommunikálnak egymással. Az Il Centro oldala valós időben mutatja a Dél-Itália felé haladó abruzzói pásztorok útvonalát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.